Brusselse regering zoekt locatie voor een tweede veilige spuitruimte

Jasmijn Post, Renée Vervaet
© BRUZZ - Belga
14/07/2023
Updated: 14/07/2023 17.39u

De Brusselse regering onderzoekt de mogelijkheid om een tweede veilige gebruiksruimte te openen. Prioritair zijn de wijken met veel drugsgebruikers, zoals IJzer en Ribaucourt.

Uit een antwoord van Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) op een vraag van Els Rochette (one.brussels/ Vooruit) blijkt dat de Brusselse regering nieuwe maatregelen wil nemen om de drugsoverlast tegen te gaan. Onder andere via het openen van een tweede veilige gebruikersruimte, naast het bestaande Gate, in centrum Brussel.

Momenteel wordt gezocht naar een geschikte locatie. Maron ziet de ruimte het liefst komen aan Ribaucourt, IJzer of in de Noordwijk, buurten die bekendstaan om hun groot aantal drugsgebruikers, met een negatieve impact op de leefbaarheid ervan. Voor de financiering van een tweede gebruikersruimte wordt gekeken naar Iriscare, de Brusselse instelling voor sociale bescherming.

Deze tweede gebruikersruimte staat, voor alle duidelijkheid, los van het groot geïntegreerd centrum dat er tegen 2026 moet komen op de Havenlaan.

SubLINK-project uitgebreid naar 11 metrostations

Een andere maatregel in de Brusselse strijd tegen drugs, aldus Maron, is de uitbreiding van het SubLINK-project.

SubLINK gaat specifiek op zoek naar oplossingen voor (drugs gebruikende) daklozen op het MIVB-net. Het project is een samenwerking tussen de MIVB, Samusocial, Diogènes, Lama en Transit.

Een eerste fase van dit project werd uitgerold in metrostation Naamsepoort en bleek een groot succes, aldus Brussels parlementslid Rochette. Minister Maron gaf aan dat de mobiele teams van het project interventies nu ook in elf andere metrostations en twee NMBS-stations hebben uitgevoerd. Dewelke zijn nog niet bekend.

Voor de opvang van de daklozen uit de metrostations worden sinds 6 juli ook hotels ingeschakeld.

"Verkeerd signaal"

N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre is het alvast niet eens met de aanpak van de Brusselse regering: "Met de toekomstige gebruiksruimtes die ze wil creëren, geeft de meerderheid het signaal dat drugs oké zijn en dat we in Brussel in feite een halve stap zetten richting legalisering. Bovenop de spuitruimte zelf wil de stad Brussel ook nog eens een gedoogzone in een straal van 500 meter daarrond invoeren." Voor hem staan dergelijke initiatieven haaks op de plannen van de federale regering "die het mogelijk wil maken om voor drugsbezit boetes met onmiddellijke inning in te voeren, zodat de politie de zaak zelf kan afhandelen".

Ook CD&V-parlementslid Bianca Debaets wil niet weten van bijkomende gebruiksruimtes. "Is dit nu de oplossing van de Brusselse regering en de linkse meerderheid voor de drugsproblematiek? Preventieve maatregelen om verslaving te voorkomen, intensievere strijd tegen drugsdealers en mensen begeleiden bij het afkicken zodat ze hun leven terug op de rails krijgen: dáár moet de nadruk op gelegd worden! Met verslaafden enkel een propere naald aan te bieden los je immers fundamenteel niets op", reageert ze.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni