Druggebruiker Sainctelette liggend
© Bart Dewaele | Verenigingen actief in de drugs- en verslavingssector ijveren al jaren voor een plek waar drugsverslaafden hun producten op veilige wijze kunnen gebruiken.

Eerste gebruiksruimte in Brussel opent de deuren

SD
06/05/2022
Updated: 06/05/2022 16.47u

De eerste gebruiksruimte in Brussel, genaamd Gate, is donderdag geopend in de Woeringenstraat. Dat meldt wijkcomité 'Comité Alhambra' op zijn Facebookpagina, en het nieuws wordt bevestigd door een van de betrokken instellingen, vzw Transit. De opening van de spuitruimte heeft maanden op zich laten wachten.

De ruimte om druggebruikers te begeleiden was in juli 2021 aangekondigd en had in december moeten openen in de Woeringenstraat in Brussel, maar werd steeds uitgesteld.

Na een lange voorbereiding – en met inspiratie uit steden zoals Luik en Parijs – zijn gisteren uiteindelijk de deuren opengegaan.

“Zoals altijd heeft Comité Alhambra gepleit voor structurele oplossingen zoals een gebruikersruimte,” klinkt het op de Facebookpagina. "omdat zo'n centrum de overlast in woonwijken kan aanpakken en gerichte ondersteuning biedt aan drugsverslaafden.”

De woordvoerder van vzw Transit, Bruno Valkeneers, bevestigt de opening van het centrum, maar wil er verder nog niet over communiceren. Een persconferentie volgt in de komende dagen.

Symbool

Gate wil naast een gebruiksruimte ook een plaats zijn waar mensen hulp kunnen zoeken en vinden. “De naam is bewust gekozen. Het moet een symbool zijn,” zei Valkeneers daarover vorige maand aan BRUZZ.

Vzw Transit is een onthaal- en opvangcentrum voor druggebruikers en treedt bij de nieuwe druggebruikruimte op als een van de betrokken instellingen.

“Via deze gate, of poort, kunnen mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden de stap naar iets beter zetten. Mensen die op straat leven hebben vaak geen identiteitskaart, geen sociale zekerheid en dus ook geen toegang tot gezondheidszorg. Gezondheid staat voorop bij Gate, en dus willen we iedereen volledige medische zorg aanbieden”, aldus Valkeneers toen.

Gate gebruiksruimte drugs 06 05 2022.jpg
© Comité Alhambra via Facebook | De gebruiksruimte Gate in de Woeringenstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, druggebruiksruimte, Comité Alhambra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie