Druggebruiker Sainctelette liggend

| Een druggebruiker die in onveilige omstandigheden gebruikt, aan Sainctelette

Opening eerste gebruikersruimte in Brussel 'kwestie van dagen'

SB
© BRUZZ
20/04/2022

Het lange wachten op de eerste 'risicobeperkende gebruikersruimte' in Brussel lijkt voorbij. De ruimte om druggebruikers te begeleiden was in juli 2021 aangekondigd en had in december moeten openen, maar er volgde uitstel op uitstel. Alle formaliteiten zijn nu in orde, verneemt BRUZZ.

“Zodra de laatste goedkeuring binnen is, openen we meteen,” zegt Bruno Valkeneers, woordvoerder van vzw Transit. De vzw is een onthaal- en opvangcentrum voor druggebruikers en treedt bij de nieuwe druggebruikruimte op als een van de betrokken instellingen. De gebruikersruimte in de Woeringenstraat kreeg de naam Gate.

De opening loopt al zeker vier maanden vertraging op. Valkeneers had Gate graag al voor de kerstvakantie geopend en zal nu niet lang meer moeten wachten. “Het is een kwestie van dagen,” laat Simon Vandamme, woordvoerder van minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) weten. “De laatste teksten zijn goedgekeurd en de documenten worden ondertekend door de betrokken ministers.”

Inzet op gezondheid en veiligheid

Gate wil naast een gebruikersruimte ook een plaats zijn waar mensen hulp kunnen zoeken en vinden. “De naam is bewust gekozen. Het moet een symbool zijn. Via deze gate, of poort, kunnen mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden de stap naar iets beter zetten. Mensen die op straat leven hebben vaak geen identiteitskaart, geen sociale zekerheid en dus ook geen toegang tot gezondheidszorg. Gezondheid staat voorop bij Gate, en dus willen we iedereen volledige medische zorg aanbieden”, aldus Valkeneers.

“Evaluaties van gebruikersruimtes over de hele wereld tonen aan dat ze werken, zowel op vlak van gezondheid als kleine criminaliteit,” zegt Valkeneers. Naast gezondheid wil hij dan ook inzetten op veiligheid. “Als druggebruikers geen veilige ruimte hebben, gebruiken ze op straat, wat een gevoel van onzekerheid en onveiligheid creëert. In een gebruikersruimte staan zorgverleners, dokters en sociale werkers ter beschikking. We informeren gebruikers ook over de drugs in kwestie zelf. Dat kan de relatie met drugs veranderen en zal zich vertalen naar het gebruik op straat.”

Gebruikersruimtes zijn geen oplossing voor de illegale markt waar drugs verhandeld wordt, nuanceert Valkeneers. “Maar wat moeten we doen? Gewoon toekijken of iets pragmatisch ondernemen om een oplossing te bieden aan de strijd tegen verslaving?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Druggebruik , gebruikersruimte , transit vzw , gebruiksruimte , drugs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni