| Drugs spuiten aan het kanaal

Stad betaalt 1,8 miljoen euro voor gebruikersruimte

ADD
© BRUZZ
07/09/2021
Updated: 07/09/2021 13.52u

Tegen het einde van het jaar moeten twee gebruikersruimtes in Brussel de deuren openen. Aan de eerste, in de Woeringenstraat 9 nabij het Zuidstation, hangt een prijskaart van 1,8 miljoen euro. Dat heeft burgemeester Close (PS) gisteravond op de gemeenteraad van de Stad Brussel bekendgemaakt.

Tegen het einde van het jaar - ten laatste begin volgend jaar - moeten twee gebruikersruimtes verschijnen in Brussel. Een in de Woeringenstraat, in de lokalen van de Stad Brussel nabij het Zuidstation, de andere ter hoogte van de Havenlaan vlakbij de Alhambra/IJzerwijk. Die laatste zal beheerd worden door het Brussels Gewest.

"Het gaat om gebruikersruimtes die het voor drugverslaafden makkelijker maken om hulp te verkrijgen en opgevolgd te worden", verdedigde Close de beslissing tijdens de gemeenteraad maandagavond, na uithalen van oppositiepartijen CDH en MR. Zij vinden dat het eerder op 'spuitruimtes' zal gelijken en dat het mogelijk voor extra overlast zal zorgen in wijken die reeds met een heleboel problemen kampen.

'Walhalla voor junkies'

Volgens Close is het net belangrijk dat de ruimtes, die onder meer door Transit vzw gerund zullen worden, precies in die wijken komen, "want verslaafden verplaatsen zich doorgaans niet veel. Ze blijven in dezelfde wijk."

Voor de gebruikersruimte in de Woeringenstraat 9 maakt de burgemeester een budget vrij van 1,8 miljoen euro. Een schande, vindt ook de N-VA. "Het zal tot gevolg hebben dat er in een straal van vijfhonderd meter tot mogelijks zelfs een kilometer rond de spuitruimte een de facto gedoogzone zal ontstaan voor drugsbezit en drugshandel, met alle gevolgen van dien", aldus Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. “Onze hoofdstad Brussel wil zich schijnbaar op de kaart zetten als het Walhalla voor junkies. Intriest.”

“We moeten ons fundamentele vragen stellen bij de aanpak van drugs in Brussel. Een gedoogzone voor drugs in het midden van een van de armste wijken van Brussel kan toch nooit een goed idee zijn. Zal dit geen enorm aanzuigeffect creëren voor junks en dealers?" vraagt Vanden Borre zich af.

Eenzelfde geluid bij gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V): “Ik erken dat de brede drugsproblematiek in Brussel een complex vraagstuk vormt waar geen zwart-wit antwoord op bestaat, maar het plan dat op tafel ligt legt té weinig nadruk op begeleiding en afkicken", reageert ze. "Mensen met een verslavingsproblematiek zijn dan ook niet gebaat met alleen maar een propere spuit die door de overheid wordt aangereikt."

Buurtbewoners van de Zuidwijk kunnen op 22 september een vergadering bijwonen waar extra uitleg gegeven zal worden over de gebruikersruimtes.

BRUZZ-redacteur Robbe Petitjean spreekt Bruno Valkeneers van de vzw Transit over de gebruiksruimte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni