De wijk Peterbos in Anderlecht

| De wijk Peterbos in Anderlecht.

Nieuw zorgcentrum in Anderlechtse Peterboswijk

© Belga
02/03/2024

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft beslist een projectsubsidie toe te kennen aan vzw SAAMO Brussel om een nieuw wijkgezondheidscentrum in de beruchte Peterboswijk in Anderlecht te installeren tegen 2025. Dat meldt collegevoorzitster bevoegd voor Welzijn en Gezondheid Elke Van den Brandt (Groen) aan persagentschap Belga.

De subsidie voor het toekomstig wijkgezondheidscentrum in Peterbos bedraagt 158.409,49 euro. Het wijkgezondheidscentrum heeft als bedoeling om laagdrempelige zorg toegankelijk te maken voor "een wijk die het hard nodig heeft", aldus Van den Brandt.

De Peterboswijk is reeds vele jaren een begrip in Brussel. De wijk wordt geteisterd door drugsbendes met criminele banden die mogelijk tot in Marseille reiken. In een wijkgezondheidscentrum staan huisartsen, verpleegkundigen, kinesisten, psychologen en gezondheidspromotoren dag in dag uit paraat om mensen de zorg te verschaffen die ze nodig hebben. Middels een forfaitair betalingssysteem kunnen patiënten er gratis terecht voor een medische consultatie.

Vzw SAAMO Brussel, het voormalige Samenlevingsopbouw Brussel, zet zich in voor de sociaal kwetsbaren in de hoofdstad. De vzw heeft daardoor heel wat expertise op het terrein, waaronder ook in de Peterboswijk.

Zorg voor 2.600 patiënten

Dankzij de subsidie van de VGC zal de vzw in samenwerking met eerstelijnszone BruZEL, LoGo Brussel (LOkaal GezondheidsOverleg, nvdr) en de bicommunautaire coördinatie- en ondersteuningsdienst Brusano de opening van het wijkgezondheidscentrum in goede banen leiden.

Op termijn wil men 2.600 patiënten van laagdrempelige gezondheidszorg voorzien.

Van den Brandt is erg tevreden met de investering in de Peterboswijk. "Wijkgezondheidscentra zijn laagdrempelig, wijkgebonden en effectief. Het is de beste manier om de juiste zorg te koppelen aan zij die het nodig hebben", aldus de collegevoorzitster.

"In onze wijkwerking stellen we vast dat medische zorg vaak wordt uitgesteld omwille van financiële obstakels. Op deze manier wordt gehoor gegeven aan de noodkreet van bewoners om meer basisvoorzieningen in de wijk te voorzien", aldus Nico Martens van SAAMO Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni