| De drie oprichtsters: Mader, Marie en Luana (rechts)

Nieuwe ‘loveshop’ in Brussel: 'Met meer warmte en realisme naar seksualiteit kijken'

Emmanuel Vanbrussel
30/01/2024

De erotische winkel Désir et Moi opende onlangs de deuren in hartje Brussel, vlakbij de Kunstberg. Het gaat niet om de zoveelste ordinaire seksshop, maar om een sociaal geëngageerd project met een missie. “We willen jong en oud bijstaan om hun seksualiteit vrijuit te beleven,” zegt uitbaatster Luana Pagano, die een jaar of acht geleden ook al mee aan de wieg stond van de eerste soortgelijke winkel in Luik.

U noemt uw winkel een loveshop, geen seksshop. Wat is het verschil?

Luana Pagano: Bij ons is er geen minimumleeftijd, dat is al een belangrijk verschil. Je hoeft geen achttien te zijn om binnen te komen, zelfs geen zestien. Het grootste verschil is dat we meer dan een winkel willen zijn. We willen de wereld veranderen. Natuurlijk verkopen we erotische artikelen. Maar daarnaast willen we de klanten begeleiden bij de concrete beleving van hun seksleven.

Die andere aanpak vertaalt zich in een warmer interieur. Bij ons krijg je een koffi e of een detox theetje. We bieden ook wellnessproducten aan, want alles draait rond je goed in je vel voelen. We houden rekening met de gevoeligheden bij het cliënteel. Een klant van 82 jaar wordt wellicht niet graag meteen geconfronteerd met enorme kunstpenissen, zoals in een klassieke seksshop. Dat nemen we mee in onze winkelopstelling. Ons cliënteel is overigens heel divers: zowel mannen als vrouwen, alleenstaanden en koppels, jong en oud. Onze oudste klant is 97 jaar.

In welke richting wil u de wereld van seksualiteit veranderen?

Pagano: We hopen dat meer mensen op een warme en vertrouwensvolle manier met elkaar praten over hun seksualiteit en daar ook op een realistische manier naar kijken. Uit studies blijkt dat kinderen al vanaf de leeftijd van 9 tot 11 jaar in contact komen met porno. Dat richt enorme schade aan, omdat de jonge generaties zo massaal vooroordelen krijgen en een verkeerd beeld hebben van seksualiteit in de echte wereld.

Is het wel nodig dat jullie een sociale rol vervullen?

Pagano: Zeer zeker, want nergens ligt de drempel zo laag als bij ons: je hoeft geen afspraak te maken en met onze verkoopsters kan je gewoon spreken wanneer je wil. Via onze eerste winkel in Luik hebben een netwerk van hulpverleners, zoals gynaecologen en seksuologen, uitgebouwd. Daardoor kunnen we de klanten snel doorverwijzen naar het juiste adres. Een voorbeeld: een vrouw die verkracht werd, durfde geen klacht neer te leggen. Wij hebben het contact met de politiechef helpen leggen. Zo vormen we de eerste lijn in de hulpverlening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid , Shop , kunstberg , Stad-Brussel , Loveshop , Désir et Moi , Luana Pagano

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni