Rode Kruis Vlaanderen start in Brussel met vrouwelijke reanimatiepop

© Belga
02/03/2024

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft zaterdag in Brussel een nieuw opleidingsmiddel gelanceerd voor zijn Brusselse cursisten. Het gaat om een opleidingspop met vrouwelijke anatomie voor zijn Eerste Hulp-opleidingen. "Er zijn aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vrouwen minder snel gereanimeerd worden dan mannen", zegt Bert Van Driessche, manager Rode Kruis Vlaanderen Brussel Hoofdstad. "Als we met deze opleidingspop ervoor kunnen zorgen dat vrouwen sneller geholpen worden, moeten we dat doen."

"We gaan er prat op dat onze EHBO-opleidingen wetenschappelijk onderbouwd zijn, en dat we de wetenschappelijke literatuur van nabij opvolgen, om onze richtlijnen waar nodig aan te passen", zegt de manager.

"Er bestaat in de wetenschappelijke literatuur nog geen consensus over, maar er zijn wel aanwijzingen dat vrouwen door omstaanders minder snel gereanimeerd worden dan mannen."

Het is voorlopig niet duidelijk of dat ligt aan schroom, aan sociale normen, aan Me Too, aan het feit dat symptomen bij vrouwen minder duidelijk of minder goed gekend zijn, of eenvoudigweg aan het feit dat er tijdens de opleiding nooit op een vrouwelijke pop geoefend is, aldus Van Driessche. "Maar om mogelijke drempels weg te nemen, kan het dus zinvol zijn om tijdens de opleiding ook met een vrouwelijke pop te werken."

Achterstand

"Het is goed gedocumenteerd dat er een grote achterstand is bij de medische behandeling van vrouwen in het algemeen", zegt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle.

"Onder meer omdat de symptomen van een aantal kwalen bij hen minder gekend zijn. Maar vrouwen zijn meer dan 'kleine mannen', en moeten ook de hoogste kans op een succesvolle reanimatie krijgen. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat Rode Kruis Vlaanderen Brussel Hoofdstad als eerste vrouwelijke opleidingspoppen zal inzetten. Ik hoop dat het nog meer mensen aanzet om een Eerste Hulp-opleiding te volgen."


6346e3a0-vrouwelijkeenmannelijkereanimatiepop1.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni