UZ Brussel wil long covid bestrijden met sportdrank

Bram Van de Velde
22/01/2024

"Atleten willen graag zo snel mogelijk herstellen na een inspanning. Wel, long covid-patiënten ook." Professor Elisabeth De Waele en haar team aan het UZ Brussel onderzoeken of sportvoeding kan helpen om long covid te bestrijden. Ze hopen dat drinkbare ketonen patiënten kunnen helpen die na een coronabesmetting langdurig last houden.

Als intensivist maakte professor Elisabeth De Waele de coronacrisis van op de eerste rij mee. Naast intensivist is ze ook diensthoofd klinische voeding aan het UZ Brussel. In die hoedanigheid wil ze nu onderzoeken of sportvoeding de symptomen van long covid kan onderdrukken.

Voor de duidelijkheid: long covid heeft niets met de longen te maken, wel met langdurige klachten na een corona-infectie. Heb je drie maanden na je besmetting nog steeds klachten zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen, dan spreken we van long covid. De patiënten die bij De Waele op consultatie komen, hebben soms een jaar na hun besmetting met corona nog altijd last. "Ze vertonen symptomen waarvan ze aanvankelijk dachten dat ze vanzelf voorbij zouden gaan," aldus De Waele.

Long covid-patiënten hebben vooral moeite om te herstellen van een inspanning. "Ze leveren een inspanning en op het moment zelf gaat het wel. Maar na de inspanning volgt een zware terugslag," vertelt de professor. "In de herstelfase die op de inspanning volgt, trekken we de vergelijking met de sport. Atleten willen ook snel herstellen, om daarna verder te kunnen trainen. Voor onze patiënten geldt net hetzelfde."

Ketonen

De Waele en haar onderzoeksteam zetten nu een studie op met ketonen. Die zijn bekend in de sportwereld, omdat het helpt bij het herstel, en het gebruik van ketonen is ook ingeburgerd bij mensen met epilepsie. Door een bepaald dieet te volgen kan je in ketose gaan, waardoor je minder aanvallen krijgt. "Wij zullen werken met ketonen die je kan opdrinken. Dat is een erg gemakkelijke manier, want je hoeft er geen speciaal dieet voor te volgen."

Heel concreet start aan het UZ een onderzoek waarbij proefpersonen zal gevraagd worden om een inspanning te leveren op een hometrainer. "We laten hen die ketonen opdrinken. En dan gaan we kijken naar de mitochondriën, zeg maar de energiecentrales van onze cellen. Het is mogelijk dat die energiecentrales beter gaan draaien door ketonen. Dat zou betekenen dat de proefpersonen op het moment zelf beter gaan presteren, maar ook – en voornamelijk – achteraf beter gaan recupereren."

Voordat u naar de apotheker spurt: het heeft geen zin om het alvast even te proberen. "We weten nog niet welke dosis we moeten toedienen of wanneer. Dat maakt allemaal deel uit van het onderzoek. Het onderzoek zal in de zomer starten." Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan de studie via longcovidonderzoek@uzbrussel.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni