UZ Brussel wil senioren helpen om gezond ouder te worden

© Belga
30/01/2024

Het UZ Brussel heeft eind 2023 een nieuw type raadpleging 'Gezond Ouder Worden' gelanceerd in antwoord op de vergrijzingsproblematiek. Zo wil het UZ Brussel voortaan actief inzetten op gezondheidsbevordering van senioren.

De nieuwe raadpleging kadert ook binnen een bredere strategie van het ziekenhuis om te evolueren naar "gezondheidshuis". Bedoeling is om actief in te zetten op de gezondheidsbevordering van 65-plussers. "We streven ernaar om niet alleen de levensduur te verlengen, maar ook de kwaliteit van leven te verbeteren door 65-plussers te ondersteunen om gezond ouder te worden. En dat op een wetenschappelijk gefundeerde manier", aldus UZ Brussel in een persbericht.

Daarvoor zal een multidisciplinaire aanpak gehanteerd worden. De deelnemers gaan langs bij een psycholoog, kinesitherapeut, diëtist en geriater. Een proactieve en integrale screening moet gezondheidsproblemen in het vroegste stadium detecteren, zodat er ook snel ingegrepen kan worden indien nodig.

Actieve senioren

Op de planning staan onder meer fysieke testen, psychologische onderzoeken, analyses van de stofwisseling en medische analyses. De raadplegingen zullen plaatsvinden op woensdagvoormiddagen en duren ongeveer drie uur. De raadpleging zal maximaal 160 euro kosten. Er werd voorlopig nog geen terugbetaling voorzien door de ziekteverzekering.

"In plaats van enkel oudere mensen met functieverlies na hospitalisatie op te volgen, willen we met deze nieuwe raadpleging ook senioren aantrekken die nog actief en relatief sterk zijn", zegt Siddhartha Lieten, diensthoofd geriatrie. "Inzetten op gezondheidsbevordering bevordert de autonomie. Door tijdig te starten en holistisch te werken, kunnen we verlies aan fysiek en mentaal vermogen aanzienlijk terugdringen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni