'Hervorming Civiele Bescherming brengt Brussel in gevaar'

FDR
© BRUZZ
14/11/2018

Als er een ramp gebeurt in Brussel, dan zal het drie keer zo lang duren eer de hulpverleners van de civiele bescherming ter plaatse zijn. Vanaf 1 januari sluit immers de eenheid in Liedekerke, en hangt de hoofdstad af van Brasschaat en Crisnée, in Luik. "De hervorming brengt Brussel in gevaar", zei bevoegd staatssecretaris Cecile Jodogne (Défi) dinsdag in het Brussels parlement.

Stel: er gebeurt een chemisch ongeval. Tot eind dit jaar komen de eenheden van de Civiele Bescherming ons te hulp snellen vanuit het Vlaams-Brabantse Liedekerke, op amper 20 minuten rijden van Brussel. Maar een hervorming van Jan Jambon (N-VA) voorziet in de sluiting van 4 van de 6 eenheden, waardoor Brussel beroep zal moeten doen op een eenheid uit het noorden van de provincie Antwerpen of uit de provincie Luik.

Brussels parlementslid voor de PS, Jamal Ikazban, wilde van Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding, Cecile Jodogne (Défi), de impact van die hervorming voor Brussel kennen. Met de hervorming wil Binnenlandse Zaken een deel van de dringende eerste lijnstaken van de Civiele Bescherming overdragen naar de lokale hulpverleningszones.

Volgens Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, Cecile Jodogne "is de impact voor Brussel niet min". Vooral de interventies in geval van chemische en nucleaire incidenten of aanslagen, zullen volgens Jodogne een pak langer duren.

'Gewest moet werk van federale doen'

Vanuit de Brusselse regering was eerder de vraag gekomen om, als Liedekerke dan toch moet sluiten, een korps van de Civiele Bescherming in Brussel onder te brengen. Maar dat werd omwille van de hoge kostprijs door het federale niveau niet weerhouden.

Binnenlandse Zaken had een tegenvoorstel: de Brusselse Brandweer extra middelen geven, om het nodige materiaal en opleidingen voor dat soort incidenten te organiseren. Een voorstel dat de staatssecretaris naar eigen zeggen dan weer van tafel veegde omdat daarvoor zeer gespecialiseerd en duur materiaal nodig is, dat maar heel zelden wordt gebruikt.

"Bovendien wordt van het Brussels gewest verwacht alweer taken uit te voeren die eigenlijk federaal zijn", aldus Jodogne.

Tot op vandaag is het dus nog altijd onduidelijk hoe het na 1 januari verder moet. In elk geval hebben enkele Brusselse gemeenten én het Brussels gewest de zaak aanhangig gemaakt bij de Raad van State. De Brusselaars vragen eenvoudigweg de schorsing van het Koninklijk Besluit want “de hervorming brengt de veiligheid van het gewest ernstig in gevaar.” Het is nu wachten op een uitspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, brandveiligheid, civiele bescherming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni