Internationale Vrouwendag: 'Vrouwen kunnen goed afwassen, maar ook goed staken!'

© belga

Enkele tientallen vrouwen - en mannen - verzamelen sinds 9 uur vrijdagochtend aan het Brusselse Europakruispunt voor de eerste Belgische vrouwenstaking. "Vrouwen kunnen goed afwassen, maar ze kunnen goed staken ook!", klinkt het op een van de spandoeken.

De eerste Belgische vrouwenstaking begon vrijdagochtend om 9 uur aan het Europakruispunt in Brussel, vlak bij het Centraal station. Enkele tientallen vrouwen - voornamelijk Franstalig - verzamelen daar. Het 'Collecti.e.f 8 maars' roept alle vrouwen op om op Internationale Vrouwendag het werk neer te leggen. De organisatie krijgt daarvoor de steun van de socialistische en de christelijke vakbond.

De voormiddag staat in het teken van vergaderingen en workshops over onder meer de loonkloof, huishoudelijk werk en de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap, vertelt Pauline Forges van het Collecti.e.f. "De bedoeling is om vrouwen een stem te geven. We hopen dat 8 maart een begin kan zijn van een veel grotere beweging."

De vakbonden focussen vooral op het aspect werk. "We zijn hier om te praten over de loonkloof, discriminatie bij promotie of extralegale voordelen, maar ook over bijvoorbeeld intimidatie op het werk", zegt Florence Lepoivre van ABVV-FGTB.

Vrijdagnamiddag om 14 uur maken de vrouwen en mannen op het Europakruispunt lawaai. Het Collecti.e.f roept de vrouwen in heel het land op om hetzelfde te doen. Om 17 uur start een vrouwenmars door de Brusselse straten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?