Bianca Debaets staatssecretaris voor verkeersveiligheidsbeleid, informatica en digitalisering en en dierenwelzijn

| Bianca Debaets (CD&V) staatssecretaris van Gelijke Kansen.

Debaets over vrouwvriendelijke openbare ruimten: 'Verder kijken dan vrouwen alleen'

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
08/03/2019

Naar aanleiding van de internationale dag van strijd voor vrouwenrechten zocht BRUZZ uit hoe je een stad en haar openbare ruimte vrouwvriendelijk kan maken, door bijvoorbeeld te zorgen voor overzichtelijke en 'leesbare' openbare ruimtes, en standbeelden van vrouwen. Maar wat doet Brussel nu al?

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is een koploper als het gaat om rekening houden met vrouwen in de openbare ruimte. De stad werkt al sinds het begin van de jaren negentig met zogenaamde genderanalyses. Dat wil zeggen dat de stad specifiek onderzoekt welke noden vrouwen hebben in de openbare ruimten, en nieuwe projecten verplicht daarmee rekening te houden.

"Brussel speelt in ons land een voortrekkersrol in de materie", zegt Anton Maertens van het kabinet van staatssecretaris van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). In Brussel bestaat er sinds 2012 een gendertest. Die verplicht de regering de impact van de maatregelen die ze wil nemen af te toetsen aan de situatie van vrouwen en mannen.

Van gender naar gelijke kansen

"Maar omdat er ook andere groepen zijn die zich onveilig of gediscrimineerd voelen in de openbare ruimte, hebben we de test herwerkt tot een gelijkekansentest," klinkt het. Voortaan moet de regering niet enkel expliciet rekening houden met vrouwen, maar ook met de afkomst, sociale klasse en mobiliteit van de gebruikers.

Maertens verwijst onder andere naar de 47 miljoen euro die staatssecretaris van Gemeentelijke Sportinfrastructuur Fadila Laanan (PS) in oktober van vorig jaar vrijgemaakt heeft.

"Uit een genderanalyse van het Brussels sportkadaster blijkt dat de sportieve infrastructuur in de wijken moet evolueren. Vrouwen vertegenwoordigen immers slechts 30 procent van de sporters en in de armste wijken wordt er nog minder aan sport gedaan. We hebben dus als extra criterium toegevoegd dat de investering ervoor moet zorgen dat vrouwen minder gediscrimineerd worden en ze meer aan sport kunnen doen."

Enkel op gewestniveau

Voorlopig geldt de maatregel wel enkel voor maatregelen die op gewestelijk niveau genomen worden. "Maar we merken dat bepaalde gemeenten en schepenen ook begaan zijn met de materie." Schaarbeek bijvoorbeeld voerde in 2015 dubbele sportcheques in voor meisjes.

"Wij proberen ook onze expertise te delen met de gemeenten en hen mee te trekken," aldus Maertens nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, gelijke kansen, Gender, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni