De slaapkamer

Isidora (8): ‘Ik lees zo’n vijf boeken per week’

Emilia De Feyter
© BRUZZ
30/03/2024
1884__SLAAPKAMER_Isidora_(c)_Saskia Vanderstichele.jpg

| Isidora is acht en woont in Vorst. Daar woont ze wel graag, maar ze mist de natuur. “In de Ardennen zijn er bomen, weiden en mooie planten.”

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in zijn of haar slaapkamer. Deze week gaan we langs bij Isidora (8) in Vorst. Op de Steinerschool in Anderlecht leert ze knutselen, breien, schilderen, sporten en nog veel meer. “Later wil ik worden zoals Leonardo da Vinci, hij kan een beetje van alles.”

Wat doe je graag op school?
Dictee, ik maak bijna nooit spellingsfouten. Vanaf de kleuterklas hebben mijn ouders me leren schrijven. Op mijn zesde begon ik boeken te schrijven. Ik wil later schrijfster worden, of zoals Leonardo da Vinci. Hij kan een beetje van alles: hij bedacht coole uitvindingen, hij schilderde ... Hij had ook ADHD, net als ik.

Op welke manieren uit zich dat?
Het heeft z’n goede en slechte kanten. Het goede is dat ik altijd energie heb en gemotiveerd ben om dingen te doen. Het slechte is dat ik impulsief ben, en wanneer ik thuiskom, ben ik moe en snel geïrriteerd.

Vanwaar ken je Leonardo da Vinci?
Ik ben een supergrote fan (toont een boek over hem). In april gaan we naar zijn tentoonstelling. Ik ben een boekenwurm die overal in rondsnuffelt. Zo kom ik veel te weten.

Hoe kom je aan al die boeken?
Ik ga elke week naar de bib. Ik vind lezen zo leuk, mijn ouders moeten me soms stoppen. Mijn lievelingsschrijfster is J.K. Rowling. (Toont boeken) Deze twee heb ik in één dag uitgelezen. Per week lees ik zo’n vijf boeken.
Als je goed kan lezen, kan je helemaal in het boek zitten. Dan lijkt het alsof je het zelf beleeft.

Wat schrijf je zoal?
Ik inspireer me op boeken die ik lees. Ik schrijf griezelverhalen of spannende verhalen met draken of monsters.

Wat vind je van Vorst?
Leuk, maar ik had toch liever in de Ardennen gewoond. Daar zijn bomen, weiden en mooie planten. Hier vind ik het niet zo mooi en niet zo leuk om benzine van auto’s in te ademen. Ik had dus wel liever in een andere stad gewoond, maar het is nog altijd beter dan ergens wonen waar je niet kan ademen. Op Mars bijvoorbeeld.

Is er genoeg natuur in Brussel?
Nee. Ik vind ook dat er minder CO2-uitstoot moet zijn. Ik heb ergens gelezen dat de CO2-uitstoot niet genoeg verminderd is sinds 2015. Ik denk dat we minder met de auto moeten rijden, meer vegetarisch moeten eten, zoals ik, en minder elektriciteit gebruiken.

Je bent dus vegetariër?
Ja, sinds een maand. Vlees is slecht voor het milieu. Zo gaat onze wereld kapot. Ik heb een voorgevoel dat het niet goed gaat aflopen. Er gaan ook meer ziektes komen.

“Ik heb al eens een brief geschreven naar de premier over de klimaatopwarming”

Isidora uit Vorst

Wat zou je doen om dat te veranderen?
Het hangt af van tegen welke mensen ik het heb wanneer ik bijvoorbeeld ga manifesteren: er zijn mensen die ernaar luisteren of mensen die zich het niet aantrekken. Ik heb al eens een brief geschreven naar de eerste minister over de klimaatopwarming. De minister heeft nooit geantwoord.

Waarvoor zou je nog manifesteren?
De wereld zou eerlijker moeten worden. Iemand zou moeten langsgaan bij alle mensen. De mensen die te veel geld hebben, zouden wat kunnen afgeven. De mensen die te weinig hebben, zouden wat kunnen krijgen. Zo komt het wat meer in evenwicht. Er zijn mensen met een gouden wc en andere leven op straat.

Wat is jouw droom?
Dat ik met dieren kon praten. “Hey kat, kan jij even de post gaan bezorgen? Ik ben te lui”, of “Hey, hond, kan jij een pizza bestellen?”

Waar ben je trots op?
Ik ben blij dat ik goed kan lezen en schrijven. Ik ben soms een stoefer, maar ik ben ook slecht in dingen waar anderen goed in zijn. Iedereen heeft z’n eigen ding waar hij goed in is. Bij mij is dat taal.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni