Jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren al maanden dicht: wat brengt de toekomst?

AM
© BRUZZ
12/03/2024
Updated: 12/03/2024 19.38u

Is er nog hoop voor jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren? De gemeente heeft daar dinsdag over samengezeten met de koepel van Brusselse jeugdhuizen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), die de jeugdhuizen subsidieert. Een beslissing bleef voorlopig uit. Eind april volgt een nieuw overleg.

Het jeugdhuis bestaat al meer dan veertig jaar, maar sinds enkele maanden is Tongeluk dicht. De gemeente is eigenaar van het gebouw en besliste om de huurovereenkomst stop te zetten na wanbeheer en overlast.

Schepen van Nederlandstalige jeugd Philippe Beghin (CD&V) stelt dat er soms feestjes waren met honderden aanwezigen. “Zonder toelating van de gemeente,” aldus de schepen. “Heel wat zaken waren dus niet in orde.” Nog volgens Beghin werd er ook drugs verdeeld binnen het jeugdhuis.

Voor de start van het overleg hoopten de betrokken partijen een overeenkomst te vinden. “De bedoeling is toch dat er een nieuw jeugdhuis komt,” zei Amber Holvoet van vzw Entree, de koepelorganisatie van Brusselse jeugdhuizen. Dat sentiment werd gedeeld voor Els Rochette (Vooruit.brussels), voorzitster van de VGC-raad, en de schepen.

Iconische plek

Maar een concrete beslissing bleef dinsdag nog uit. Na het overleg onthield vzw Entree zich van commentaar. “Er zijn heel wat wantoestanden geweest in het jeugdhuis,” duidt BRUZZ-reporter Luana Difficile. “Het is grondig misgelopen, dus de gemeente is het vertrouwen wat kwijt.”

“Langs de andere kant is het een iconische plek, het decor van meerdere generaties. De gemeente bekijkt nu of ze het jeugdhuis zelf zal beheren, of opnieuw kiest voor vzw Entree. De vraag blijft dus wie het gaat besturen.” Eind april volgt een nieuw overleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni