Pamflet voor een Brussel op kindermaat: 'Hopelijk ziet volgende regering het belang ervan'

RV
© BRUZZ
01/06/2024

Een 60-tal personen en organisaties, waaronder JES, D'Broej, Heroes For Zero, maar ook kinderartsen en experten, hebben een manifest ondertekend dat oproept om van Brussel een stad op kindermaat te maken. Daarin staan concrete maatregelen die de levens van de vele jonge Brusselaars beter, gezonder en veiliger moeten maken.

“Bijna 1 op de 4 Brusselaars is jonger dan 18 jaar, we moeten de stad maken op maat van hen,” zegt Arne Robbe, coördinator bij voetgangersvereniging Walk, één van de betrokken organisaties.

In het manifest komen vijf grote thema’s aan bod: verkeersveiligheid, kwalitatieve openbare ruimte, veilige fietsinfrastructuur en voetpaden, gezondere lucht en participatie van kinderen en jongeren bij het inrichten van de openbare ruimte.

"Kinderen die in een speeltuin vlakbij hun huis spelen, kinderen die zelfstandig naar school gaan zonder dat hun ouders zich zorgen hoeven te maken, tienermeisjes die op weg naar huis gezellig kunnen keuvelen in een park zonder schrik te hoeven hebben lastig gevallen te worden, toegang tot openbare toiletten in plaats van snel achter de struiken, vaker fietsen dan enkel op autoloze zondag …zo ziet de stad eruit waarvan velen dromen voor hun kinderen," klinkt het in het pamflet.

Respect voor kinderrechten

Een reeks concrete voorstellen moeten dienen als handvest. Het gaat van het inrichten van meer schoolstraten en een verhoogde aanwezigheid van gemeenschapswachten tot de vergroening en ontharding van de publieke ruimte, het voorzien van openbare toiletten uitgerust met luiertafels en drinkwatervoorzieningen, enzovoort.

Met het pamflet willen de ondertekenaars vooral het bewustzijn vergroten. “Vandaag slaagt onze hoofdstad er niet in om een gezonde leefomgeving te bieden aan haar jongeren en een plek te zijn die kinderrechten echt respecteert.”

Politici bewustmaken

Met het oog op de nakende verkiezingen wil de brede coalitie aan verenigingen een oproep doen aan alle Brusselse politici. De voorstellen hebben betrekking op zowel het gewestelijke als het gemeentelijke bestuursniveau.

Robbe: “We sturen het manifest naar alle partijen, in de hoop dat ze er tijdens de formatie van de volgende Brusselse regering belang aan zullen hechten. Het vraagt politieke wil om deze zaken op orde te stellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Jongeren , Brusselse kinderen , kinderen , Jongeren , stad op kindermaat , kinderartsen , manifest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni