Beklaagden aanslagen Brussel 22 maart 2016: Salah Abdeslam

| Abdeslam tijdens het proces over de aanslagen van 22 maart 2016

Abdeslam vecht isolatie aan voor Franse rechtbank

© Belga
04/03/2024

De veroordeelde terrorist Salah Abdeslam heeft zijn overplaatsing in een isoleercel aangevochten voor de Franse administratieve rechtbank in Melun, een gemeente in de buurt van Parijs. Zijn zaak werd maandagochtend in kortgeding behandeld, zegt een bron dichtbij het dossier.

Abdeslam werd in Parijs door het speciale hof van assisen veroordeeld tot een "onsamendrukbare" (of niet in te korten) levenslange celstraf, met een "eeuwigdurende" veiligheidsperiode, van feitelijk dertig jaar, voor de aanslagen van 13 november 2015. Voorlopig zit de 34-jarige opgesloten in de gevangenis van Réau, na zijn overplaatsing begin februari vanuit België, waar hij ook veroordeeld werd voor de aanslagen in Brussel in 2016.

Voorafgaand aan zijn processen verbleef Abdeslam in de gevangenis van Fleury-Mérogis, tegen Parijs, in eenzame opsluiting. Hij was de enige persoon in Frankrijk die 24 uur per dag onder videobewaking stond.

Hoewel hij niet langer onder permanent toezicht staat, oordeelt de verdediging dat een eenzame opsluiting niet gerechtvaardigd is. Zijn advocaten, die vooraf geen commentaar kwijt wilden, vroegen of hun cliënt zijn cel mocht verlaten voor de zitting, maar de autoriteiten weigerden dat verzoek.

De uitspraak wordt de komende dagen verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni