Acht verdachten opgepakt in onderzoek naar helpdeskfraude

© Chris Verhaeghe
11/03/2025

In een onderzoek naar grootschalige helpdeskfraude zijn acht verdachten opgepakt. Vooral oudere mensen zijn het slachtoffer van de oplichterij waarbij ze overtuigd werden om hun bankkaart af te geven. Vervolgens plunderden de criminelen hun rekeningen met onder meer door de aankoop van cryptomunten.

Speurders van de federale gerechtelijke politie van Brussel openden een onderzoek naar verschillende financiële instellingen die melding maakten van een nachtwinkel in Brussel waar regelmatig gestolen bankkaarten werden gebruikt.

“Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten opdrachten ontvingen via het socialemediaplatform Snapchat”, aldus de federale politie. “Via deze berichten kregen zij instructies om gestolen bankkaarten op te halen. De opdrachtgevers, die verschillende Snapchat-accounts beheren, hebben een uitgebreid netwerk van 'calltakers', personen die contact leggen met de slachtoffers, en kaartophalers.”

Cryptomunten

Volgens de politie zijn de slachtoffers vaak kwetsbare personen van 60 jaar of meer. “Na het klikken op een frauduleuze link in een e-mail of sms, verstrekken ze onbewust hun persoonlijke bankgegevens”, klinkt het.

Vervolgens worden ze telefonisch benaderd door fraudeurs die zich voordoen als bankmedewerkers en hen overtuigen om hun bankkaarten af te geven. Hierdoor krijgen de criminelen toegang tot hun zicht- en spaarrekeningen, die volledig leeggehaald worden via online betalingen en de aankoop van cryptomunten.

Met de gestolen bankkaarten werden vooral geldafhalingen uitgevoerd aan bankautomaten en vouchers aangekocht in nachtwinkels en tankstations. De fraudeurs maakten gebruik van de kaarten tot de limieten bereikt waren, de rekeningen leeg waren of ze geblokkeerd werden.

Vip-arrangementen

De kaartophalers ontvingen volgens de federale politie een commissie tot 20 procent op basis van de frauduleuze transacties die ze uitvoerden. “Het geld werd vervolgens besteed aan luxegoederen, exclusieve feesten, vip-arrangementen in discotheken, de huur van Airbnb’s en voertuigen.”

Het onderzoek naar de bende kwam in een stroomversnelling toen er op 2 januari een verdachte kaartophaler door politiezone Rivierenland (Bornem, Mechelen, Puurs-Sint-Amands en Willebroek) op heterdaad werd opgepakt bij de woning van een slachtoffer in Mechelen.

“Op 12 februari werden vervolgens twee andere verdachte kaartophalers door de lokale politie van Antwerpen op heterdaad gearresteerd”, aldus de federale politie. “Dankzij de inbeslagname van de gsm-toestellen van deze verdachten kreeg de politie inzage in de werkwijze en konden andere verdachten geïdentificeerd worden.”

Eind vorige maand werden uiteindelijk acht verdachten opgepakt bij een reeks huiszoekingen. Vijf van hen werden uiteindelijk aangehouden en zitten sindsdien in de cel. “De mobiele telefoons en Snapchat-accounts van de verdachten worden momenteel nog geanalyseerd om de opdrachtgevers achter deze fraude te identificeren”, klinkt het nog

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni