| Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan.

Arbeidsinspectie start onderzoek bij VRT NWS na meldingen van toxisch leiderschap

© Belga
19/04/2024

De arbeidsinspectie start een onderzoek naar de werking van de nieuwsdienst van de VRT, na berichten over grensoverschrijdend gedrag bij VRT NWS Jong. Een interne petitie tegen de redactieraad zet de spanningen intussen nog meer op scherp, zo vernam De Standaard uit verschillende bronnen en het nieuws wordt bij de VRT bevestigd.

Volgens De Standaard kondigde de inspectie in een brief aan de VRT aan dat ze binnenkort een bezoek mag verwachten. VRT-woordvoerder Bob Vermeir bevestigt de informatie. "Het is niet ongebruikelijk. We juichen dat zelfs toe. We geven uiteraard onze volledige medewerking", klinkt het.

De inspectie volgt op een open brief die eind vorige maand, toen de VRT onder vuur lag over het uitstellen van de documentaire over Bart De Pauw, naar buiten kwam. Daarin maakten drie anonieme (ex-)werknemers gewag van onder meer toxisch gedrag, favoritisme en pesterijen bij VRT NWS Jong, dat onder meer het jeugdjournaal Karrewiet en nieuwssite nws.nws.nws maakt.

'De goede naam van VRT NWS'

Kort nadat de open brief was verschenen, werd er zelfs een petitie gelanceerd tegen de redactieraad van VRT NWS. Die speelde een belangrijke rol in deze zaak en zou onder meer getuigenissen hebben verzameld. Het initiatief voor de petitie kwam van een prominent schermgezicht en een voormalige hoofdredacteur. "Wij zeggen heel duidelijk: als jullie spreken als redactieraad, spreken jullie niet meer in onze naam", klinkt het in de brief, die De Standaard kon bekomen.

De briefschrijvers hekelen hoe "de goede naam van VRT NWS door het slijk wordt gehaald", en hebben het over "diepe wonden die zijn geslagen". De petitie werd intussen stopgezet. Volgens De Standaard onder druk van de VRT-top, nadat die werd geïnformeerd dat de redactieraad hier als 'facilitator' van een klokkenluidersprocedure kan worden beschouwd, en daardoor wettelijke bescherming geniet.

De redactieraad zelf wilde niet reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , vrt nws , toxisch leiderschap , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni