Brussel identificeert vijftien hotspots voor hardere aanpak drugsgeweld

© Belga
29/03/2024

De Brusselse Gewestelijke Veiligheidsraad heeft donderdag de vijftien hotspots geïdentificeerd, waarin prioritair zal worden ingezet op het vlak van veiligheid, preventie en het leven in de wijk. Dat heeft het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) gemeld na afloop van de bijeenkomst donderdag.

Vervoort deed eerder deze maand al een nieuwe methode uit de doeken om de drugsproblematiek in Brussel te bestrijden. Hij zal zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen om de maatregelen te coördineren. Daarnaast komt er een gewestelijke veiligheidscel onder leiding van directeur van safe.brussels Sophie Lavaux, die erop moet toezien dat de lokale taskforces de gewestelijke strategie naar behoren uitvoeren en naleven.

Een van de eerder aangekondigde maatregelen was de identificatie van zogenaamde hotspots of prioritair aan te pakken zones. Die werden bepaald door de politiediensten en door de burgemeesters goedgekeurd. In totaal gaat het om vijftien hotspots: Antwerpsesteenweg, Matongé, IJzer, Krakeel, Versailles, Hallepoort, Clémenceau, Peterbos, Sint-Antonius, Zuidstation, Noordstation, Zwarte Vijvers, Ribaucourt, Bonnevie en de Paal- en Kolomstraat.

De locaties worden nog nader afgebakend in politiebesluiten van de lokale overheden. "Het is de bedoeling om op die locaties acties te ondernemen die steunen op drie pijlers, met name veiligheid, preventie en het leven in de wijk", aldus Vervoort.

Veiligheidsmaatregelen

De Veiligheidsraad keurde ook veiligheidsmaatregelen goed om het werk van de politiezones te ondersteunen. Voor heel het gewest gaat het om maatregelen met betrekking tot vuurwerk en lachgas.

Binnen de hotspots geldt een verbod op de verkoop en het gebruik van alcohol, de toelating om stelselmatig identiteitscontroles, eventueel samen met fouillers, uit te voeren en de mogelijkheid om gevaarlijke voorwerpen of voorwerpen die druggebruik stimuleren, in beslag te nemen en de bestrijding van 'drive-ins'.'

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni