25 oktober 2023: persconferentie met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en minister Annelies Verlinden (CD&V)

| Persconferentie met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en minister Annelies Verlinden (CD&V).

De Moor en Van Tigchelt willen politionele bevoegdheden toekennen aan vijf ambtenaren DVZ

© Belga
20/03/2024

De federale regering wil vijf ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken benoemen tot officier van de gerechtelijke politie. Bedoeling is dat ze zo kunnen bijspringen bij de identificatie van plegers van zware misdrijven.

Tachtig procent van de verdachten die de politie bij een interceptie aantreft, heeft géén identiteitsdocumenten bij zich. En het is lang niet altijd eenvoudig om te achterhalen wie die mensen precies zijn. Als het gaat om zware misdrijven, zoals mensenhandel, zware geweldsdelicten of grootschalige drugshandel kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) helpen. Daarom willen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) vijf DVZ-ambtenaren tot officier van de gerechtelijke politie benoemen. Dat schrijft Het Nieuwsblad woensdag.

Bedoeling is dat die ambtenaren – mits opdracht van een onderzoeksrechter – ingeschakeld kunnen worden om de identiteit van de verdachten in een sporenonderzoek te achterhalen. Met het wetsontwerp kan de DVZ dan bijvoorbeeld gsm's van verdachten zonder verblijfsvergunning uitlezen.

"Bij gedwongen terugkeer zet de Dienst Vreemdelingenzaken altijd prioritair in op het terugsturen van personen die criminele feiten plegen", zegt de Moor. "We doen dat in het belang van de veiligheid. Net om tot een juiste identificatie te komen, is de mogelijkheid om een gsm te kunnen onderzoeken heel belangrijk. Mensen doen vaak alsof ze geen identiteitsdocumenten hebben, maar vaak hebben ze daar wel foto's van op hun gsm. Zodra iemand gestraft wordt, kan de Dienst Vreemdelingenzaken dan al overgaan tot het opstarten van het terugkeerdossier."

Maar dan moet het wetsontwerp eerst nog de Kamer passeren. De Moor en Van Tigchelt zijn er zich van bewust dat politionele bevoegdheden toekennen aan DVZ wel eens gevoelig kan liggen bij de linkse partijen. De checks and balances in de tekst moeten de twijfelaars over de streep trekken. De Kamercommissie Binnenlandse Zaken op woensdag is de eerste horde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Migratiepolitie , Nicole De Moor , Van Tigchelt , paul van tigchelt , Dienst Vreemdelingenzaken , DVZ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni