20230720 20 juli 2023 Bal National op het Vossenplein 5

| De feiten vonden plaats in juli 2023 toen Brussel de nationale feestdag vierde.

Dertiger veroordeeld tot acht jaar cel voor poging doodslag

© Belga
26/04/2024

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 35-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar omdat hij een vriendin van zijn echtgenote had neergestoken. Ook de echtgenote liep bij die feiten verwondingen op toen ze probeerde tussenbeide te komen.

Volgens de dertiger had de vriendin eerst hem aangevallen met een mes en had hij zich enkel verweerd, maar daar geloofde de rechtbank niets van.

De feiten speelden zich af op 21 juli 2023, rond 22.30 uur 's avonds. Nadat F.E. met zijn echtgenote en met twee jonge kinderen in Brussel de nationale feestdag had gevierd, trok het gezin terug naar hun flat in Vorst, in het gezelschap van E.T., een vriendin van de echtgenote. Volgens het openbaar ministerie kende het koppel al enige tijd moeilijkheden in hun relatie, en had F.E. zijn echtgenote al meermaals geslagen en bedreigd.

Keukenmes

"Ook die dag was de spanning weer te snijden en in de flat liepen de gemoederen hoog op", zei het parket. "Toen E.T. besloot naar huis te gaan, zei ze aan haar vriendin, de echtgenote van F.E., dat die haar moest bellen als er zich iets voordeed. Dat was blijkbaar voor F.E. voldoende om een keukenmes te grijpen en de vrouw te lijf te gaan. Hij diende haar vijftien messteken toe in het aangezicht, de hals, de borst en de buik, waarbij het mes zelfs afbrak door de kracht waarmee gestoken werd. De echtgenote probeerde tussenbeide te komen en liep snijwonden op aan de handen."

"Uiteindelijk liep F.E. het appartement uit en belde de hulpdiensten, waarbij hij beweerde dat hijzelf was aangevallen en zich enkel verweerd had", zei het parket. "E.T. werd in levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze in een kunstmatige coma werd gehouden en verschillende operaties moest ondergaan. Het is volstrekt ongeloofwaardig dat E.T. als eerste het mes zou genomen hebben. Dat strookt niet met de medische vaststellingen, met de verklaringen van de twee vrouwen, én met de verklaring van het oudste kind van het koppel."

Schijnhuwelijk

Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van twaalf jaar voor poging tot doodslag op E.T, en voor opzettelijke slagen en verwondingen op de echtgenote. De verdediging vroeg voor beide tenlasteleggingen de vrijspraak.

"E.T. is niet zomaar een vriendin van de echtgenote, het is een van haar drie zussen", pleitte advocaat Sander Van den Bossche voor F.E. "En de drie zussen proberen de echtgenote van mijn cliënt al jarenlang te betrekken in een plan om via een schijnhuwelijk een man uit Ethiopië te laten overkomen, om daar 50.000 euro aan te verdienen. Mijn cliënt verzet zich daartegen en dat veroorzaakt spanningen in de familie."

Volgens de verdediging zijn het de zussen, en vooral E.T., die F.E. proberen te provoceren. Op 21 juli zou E.T. ook aangekondigd hebben dat ze beslist had bij het koppel te komen wonen, wat opnieuw problemen veroorzaakte.

Uitlokking

"Toen ze bij het vertrek tegen haar zus zei dat die moest bellen, heeft mijn cliënt enkel gezegd dat dat niet nodig zou zijn", zei Van den Bossche. "Het is E.T. die daarop een mes heeft genomen en mijn cliënt heeft aangevallen. Hij heeft zich verweerd en dat mes kunnen bemachtigen. Toen het mes brak, heeft E.T. zelfs geprobeerd in de keuken nog een tweede mes te nemen. Uit het onderzoek is duidelijk gebleken dat mijn cliënt snijwonden aan de handen had. Die heeft hij opgelopen toen hij het mes afweerde. Bovendien zat het DNA van E.T. op het heft van het mes, ze moet het dus wel hebben vastgehad."

Minstens was er volgens de verdediging sprake van uitlokking.

De rechtbank veegde dat hele verweer van tafel en was van oordeel dat de man wel degelijk de bedoeling had gehad de vriendin van zijn echtgenote om het leven te brengen. Getuige daarvan de verschillende messteken die hij had toegebracht.

"Meneer heeft zich in zijn voornemen ook niet laten tegenhouden door de aanwezigheid van zijn jonge kinderen, of door de tussenkomst van zijn echtgenote", klonk het in het vonnis. "Enkel een strenge effectieve gevangenisstraf van acht jaar kan hem de ernst van de feiten doen inzien, en het slachtoffer, zijn partner, en de maatschappij voldoende beschermen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Justitie , geweld tegen vrouwen , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni