| Het proces vindt plaats in het Justitia-gebouw in Haren.

Federaal parket eist tien jaar cel tegen een chauffeur en bemiddelaar

© belga
14/02/2024
Updated: 14/02/2024 17.43u

Het federaal parket heeft woensdag op het Encrochat/SKY-drugproces in Brussel minimaal tien jaar gevangenisstraf gevorderd tegen een vrachtwagenbestuurder die drugs vervoerde in het kader van internationale drughandel. De dertigjarige man speelde ook een bemiddelingsrol en bood op de zwarte markt oorlogswapens aan, voerde de federaal magistraat aan. Tegen een Griekse beklaagde werd vijf jaar effectieve gevangenisstraf geëist die "handendiensten" leverde in de internationale drugshandel.

17.36 uur: Parket vordert 5 jaar cel tegen handlanger in netwerk van drugstrafiek

Het OM wees op drie elementen die tonen dat Georgios G. lid was van een criminele organisatie actief in de cannabis- en cocaïnehandel. Ten eerste zagen speurders hem "dagelijks" werken voor Eridan M.G., zijn baas en volgens het parket een van de vermeende kopstukken. "Met zijn gele vest, zwarte broek en geschoren hoofd is hij herkenbaar", zei federaal magistraat Julien Moinil. "Hij was soms zo beladen dat, als hij met de chemicaliën voor Eridan M.G. arriveert, het motorblok van de Kangoo omhoog komt."

Verder werd de beklaagde gearresteerd in een laboratorium waar 116 kg cocaïne werd ontdekt. Uiteindelijk vond de politie op zijn gsm foto's van verpakte drugs, containers, blikken aceton, enz.

"Men probeert hem voor te stellen als een drugsverslaafde die niet begrijpt wat er met hem gebeurt", aldus de aanklager, die erop wees dat hij de enige verdachte is die een psychiatrisch onderzoek heeft ondergaan. Dat concludeerde dat hij verantwoordelijk was voor zijn daden.

"Ik ben me ervan bewust dat Georgios G. een kleine schakel in de organisatie is. Indien hij een voorwaardelijke straf krijgt, wordt hij vrijgelaten zonder enige vorm van opvolging en lopen we zeker het risico van herhaling", betoogde hij. "Ik zou willen dat Georgios G. wordt overgebracht naar Griekenland, waar hij al zijn banden heeft. De Griekse autoriteiten kunnen hem dan zelf vrijlaten en zijn opvolging organiseren."

16.04 uur: Federaal parket eist tien jaar cel tegen een chauffeur en bemiddelaar

Ali H. "is net zo spraakzaam in zijn gecodeerde berichten als in de rechtszaal", opende Julien Moinil zijn requisitoir pikant. Een week geleden liet de federaal magistraat de beklaagde nog uit de rechtbank verwijderen, omdat hij hem ervan beschuldigde de bron te zijn van herhaalde incidenten en daarmee de sereniteit van de debatten te schaden.

De aanklager concentreerde zich vervolgens op het lezen van de talrijke gesprekken tussen de Algerijn en twee medebeklaagden: zijn baas in het transportbedrijf waar hij tewerkgesteld was en de organisator van een trafiek in Brussel. Uit die gesprekken blijkt dat Ali H. meerdere reizen naar Spanje ondernam om cocaïne en cannabis te vervoeren. "Wiet, wat betekent dit? Wanneer geven we het door?", citeerde hij de beschuldigden.

Zijn deelneming aan een criminele organisatie is volgens het OM bewezen. Hij was chauffeur voor Yvan D.G. in Lokeren, en "was ook de link met 'de mensen in Brussel'".

In een andere conversatie bod Ali H. ook aan om oorlogswapens te verkopen, van hetzelfde type als die bij de aanslagen in Brussel in 2016, vervolgde de aanklager.

Gezien het gevaar dat hij betekent voor de samenleving, zijn "zwaar strafblad" sinds zijn eerste veroordeling op 19-jarige leeftijd en het feit dat hij op het moment van de gebeurtenissen voorwaardelijk vrij was, "kan je niet lager gaan dan tien jaar gevangenisstraf", concludeerde hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni