Gevangenisstraffen van 18 en 36 maanden voor 'hardnekkige gauwdieven'

© Belga
17/06/2024

Drie gauwdieven die elf personen in Brussel en op Brussels Airport hebben beroofd, zijn maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 en 36 maanden. Alle drie waren ze goed gekend bij politie en gerecht, geen van hen kwam opdagen voor de rechtbank.

Volgens het parket heeft een van de drie mannen in 2021 en 2022 minstens elf personen beroofd, terwijl de twee anderen respectievelijk slechts bij één en twee feiten betrokken zouden zijn geweest. Bij verschillende feiten werd ook een minderjarige ingeschakeld.

De slachtoffers werden steevast afgeleid door één dader, waarna de andere hen kon bestelen. In één geval is ook geweld gebruikt. Toen het slachtoffer de dieven wilde achtervolgen, kreeg hij een harde duw waardoor hij ten val kwam.

Bewakingscamera’s

Drie diefstallen vonden plaats op de luchthaven, de andere in Brusselse trein- of metrostations, en alle feiten werden gefilmd door bewakingscamera's.

Als ze gecontroleerd of gearresteerd werden, gaven de verdachten steeds wisselende identiteiten op, maar volgens het parket ging het om hardnekkige gauwdieven die goed gekend waren bij de politie: "Dit zijn ernstige feiten, waarvan de impact op de slachtoffers altijd groot is. Mensen zien hierdoor hun reis in het water vallen, of moeten een hele administratieve rompslomp doorlopen om nieuwe identiteitsdocumenten en bankkaarten te bekomen."

De man die elf feiten had gepleegd, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, de twee andere verdachten kregen elk een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni