Het Baraplein met het gebouw van Editions Le Lombard met het Kuifje-logo op het dak

| Het Baraplein (archiefbeeld).

Gevangenisstraffen van tien maanden tot vijf jaar voor vechtpartij onder familieleden

© Belga
24/05/2024

Twaalf Palestijnse twintigers en dertigers, die in juli 2020 betrokken waren bij een zware vechtpartij op het Anderlechtse Baraplein, zijn vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien maanden tot vijf jaar.

Enkele verdachten hadden de vrijspraak gevraagd, terwijl de advocaten van de andere betrokkenen voor gevangenisstraffen met uitstel en werkstraffen hadden gepleit.

De aanleiding voor de vechtpartij was een aanslepende ruzie tussen leden van dezelfde Palestijnse familie A., die in België en Duitsland wonen.

Op 16 juli kwam een lid van de Duitse tak van de familie samen met twee andere personen naar België om in Sint-Gillis een klacht in te dienen tegen zijn neven uit België. Diezelfde avond trokken de man en zijn kompanen naar het Baraplein in Anderlecht, waar een afspraak was gemaakt met twee Belgische neven.

Die hadden van hun kant een heleboel vrienden en familieleden opgetrommeld om met hun oom uit Duitsland af te rekenen.

Messteken

Toen de wagen van de oom omstreeks 23.00 uur op het Baraplein verscheen, werd het voertuig omsingeld en aangevallen door een twaalftal mannen, die op het voertuig en de inzittenden insloegen en steekbewegingen maakten. Na enkele minuten kon de wagen wegrijden, maar in het voertuig waren minstens twee gewonden gevallen door messteken.

Enkele verdachten hadden betwist dat ze daar waren om deel te nemen aan de aanval, en beweerden dat ze er enkel bij toeval waren en alleen maar toekeken, of probeerden de vechtende partijen uit elkaar te halen.

Voor de andere verdachten, bij wie de Belgische neven A., werden gevangenisstraffen met uitstel of werkstraffen gevraagd.

De rechtbank liet zich echter niet overtuigen door de argumenten van de verdediging en veroordeelde drie verdachten, bij wie de Belgische neven A., tot gevangenisstraffen van vijf jaar. Drie andere verdachten kregen celstraffen van twee jaar, en zes verdachten gevangenisstraffen van tien maanden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni