Politiezone Zuid 5341 (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst)

| Politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst.)

Gewezen politiecommissaris veroordeeld voor pesterijen op het werk

© Chris Verhaeghe
14/02/2024

Een voormalige politiecommissaris van de zone Zuid is veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel onder voorwaarden voor antisemitische en vrouwonvriendelijke pesterijen op het werk. “Dat u goed werk heeft geleverd binnen de brigade en goeie bedoelingen had, staat niet ter discussie”, klonk het bij de rechter. “Maar u bent over de schreef gegaan in de manier waarop u sommige mensen viseerde en behandelde.”

De zaak kwam enkele jaren geleden aan het licht, toen een vrouwelijk lid van de hondenbrigade naar de Belgische Liga tegen antisemitisme was gestapt voor pesterijen op het werk. Er volgde een strafklacht tegen haar leidinggevende en uiteindelijk een correctioneel proces.

Volgens de rechtbank staat het vast dat de voormalige politiecommissaris zich schuldig heeft gemaakt aan antisemitische pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Hoewel de man dat ten stelligste ontkende, tilt de rechtbank zwaar aan het afspelen van ‘nazi-muziek’ “voor echte mannen” tegenover Joodse inspecteurs. Een van hen werd ook meermaals als ‘gierig’ afgeschilderd door de politiecommissaris, onder meer tijdens de opleiding van een cashhond.

Daarenboven deed de beklaagde ook meermaals kwetsende uitspraken over een van zijn mensen die haar moeder had verloren bij een familiaal drama. Zo noemde de man haar ‘genetisch bezwaard’ om een vuurwapen te hanteren en zinspeelde hij tijdens een schietoefeningen op dood van haar moeder door haar aan te manen “op het hoofd te schieten”.

'Goeie bedoelingen'

Tijdens zijn proces ontkende de voormalige politiechef dat hij zijn ondergeschikten had gepest. De man verklaarde dat hij enkel had geprobeerd om het werkethos te verhogen en dat dat niet naar de zin was van enkele leden van de brigade. “Men heeft alles in het werk gesteld om mij daar weg te krijgen, omdat ik wilde dat ze hun job goed uitvoerden en dat ze werkten voor hun salaris”, klonk het. “Als politie hebben wij ons namelijk te verantwoorden bij de bevolking.”

Dat de man goeie bedoelingen had, staat volgens de rechtbank ook niet ter discussie. “Maar wij menen dat het bewezen is dat er wel degelijk sprake was van pestgedrag ten aanzien van drie ondergeschikten”, klonk het tijdens de voorlezing van het vonnis. “De rechtbank heeft vastgesteld dat er inderdaad een toxische sfeer was binnen de afdeling, maar u heeft ook handelingen gesteld die daartoe hebben bijgedragen. U bent over de schreef gegaan in de manier waarop u sommige mensen aansprak en behandelde.”

Een symbolische euro

De beklaagde moet van de rechtbank niet naar de gevangenis, maar werd wel veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel onder voorwaarden en een effectieve geldboete van 8.000 euro. De drie slachtoffers kregen elk een schadevergoeding toegekend van 700 tot 5.000 euro. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, had zich ook burgerlijke partij gesteld en krijgt een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

De voormalige politiecommissaris, die intussen met vervroegd pensioen is, was na afloop van de zitting te aangeslagen om te reageren. De man kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni