Herman Van Holsbeeck, Belgisch spelersmakelaar en voormalig voetbalbestuurder Van 2003 tot 2018 was hij de manager van RSC Anderlecht

| Herman Van Holsbeeck was van 2003 tot 2018 manager van RSC Anderlecht.

Herman Van Holsbeeck voor rechter op verdenking van gesjoemel bij verkoop Anderlecht

© Chris Verhaeghe
23/04/2024
Updated: 23/04/2024 14.49u

Voormalig RSC Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en ex-CEO Jo Van Biesbroeck zullen zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor gesjoemel bij de verkoop van de voetbalclub. Dat heeft de raadkamer beslist.

De raadkamer volgt met haar beslissing niet volledig de vordering van het federaal parket, dat de doorverwijzing had gevraagd van elf personen en vijf vennootschappen. Verschillende andere verdachten, waaronder ex-voorzitter Roger Vanden Stock, advocaat Luc Deleu en de advocatenkantoren Clifford Chance en Van Landuyt en Vennoten werden niet doorverwezen. Ook gewezen financieel directeur René Trullemans moet zich niet voor de strafrechter verantwoorden.

Ex-CEO Jo Van Biesbroeck en de rechterhand van Christophe Henrotay worden wel naar de correctionele rechtbank doorverwezen, net als Foot Innovation Limited, een Britse vennootschap van Henrotay, en de managementvennootschap van Herman Van Holsbeeck.

Finder’s fee

Volgens het federaal parket zou bij de verkoop van de voetbalclub op verschillende manieren gesjoemeld zijn. Voor die verkoop waren drie kandidaten in de running: Marc Coucke, Ghelamco-baas Paul Gheysens, en de Oezbeek Alisher Usmanov, een zakenman die ook aandeelhouder was van Arsenal.

Die laatste was aangebracht door spelersmakelaar Christophe Henrotay, met wie de club eerder al had samengewerkt bij de transfers van spits Aleksandar Mitrovic naar Newcastle United in 2015, en van Youri Tielemans naar AS Monaco in 2017.

Aan Henrotay was een zogenaamde finder's fee van 3 miljoen euro beloofd als hij een overnemer aanbracht, maar Usmanov haakte uiteindelijk af. Henrotay zou daarop Paul Gheysens aangespoord hebben om de club te kopen, en die deed ook een bod van 91 miljoen.

Maar omdat Paul Gheysens na het debacle rond het Eurostadion persona non grata bij RSCA geworden was, besloot Anderlecht uiteindelijk te verkopen aan Marc Coucke, die minder bood. Coucke kreeg de kans om 74 procent van de aandelen te kopen als hij zijn bod verhoogde met 5 miljoen euro. De zakenman zou daarbij valse financiële tabellen voorgelegd gekregen hebben om hem te overtuigen.

Christophe Henrotay eiste evenwel zijn commissie omdat hij tevergeefs het hoogste had geboden. Hij was niet tevreden met de circa 1 miljoen euro die de aandeelhouders bereid waren hem te betalen.

Contract aangepast

Volgens het gerecht zou niet alleen een deel van het geld verdoken teruggevloeid zijn naar bepaalde verkopers, ook zou het contract van toenmalig speler Leander Dendoncker zijn aangepast. Daardoor zou Henrotay bij diens latere transfer gegarandeerd nog 2,4 miljoen krijgen in plaats van een afgesproken percentage, en zou dat bedrag betaald worden door de nieuwe eigenaar Marc Coucke.

Een datum voor het proces is er nog niet. “De beslissing wordt nader onderzocht, maar het is nu wel duidelijk gemaakt dat mijn cliënt werd bedrogen bij de aankoop van de aandelen en dat hij daardoor aanzienlijke schade heeft geleden,” zegt Walter Van Steenbrugge nog, advocaat van Marc Coucke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni