Belga

| Luna en haar begeleider Thibault Debehogne.

Luna is eerste politiehond die digitale toestellen kan opsporen

© Belga
04/04/2024

Luna, een snuffelhond die getraind is om digitale gegevensdragers op te sporen, is het nieuwste lid van de federale politie. De Mechelse herder is daarmee de eerste ICT-hond van België. Het dier werd donderdagochtend in Brussel officieel voorgesteld door de federale politie.


Door haar sterke reukvermogen kan Luna laptops, mobiele telefoons en allerlei andere digitale apparatuur opsporen.

"Het idee om een speurhond op te leiden die digitale apparatuur kan opsporen kwam er om de verspreiding van beelden van seksueel geweld op minderjarigen tegen te gaan", legt de federale politie uit.

Het terugvinden van USB-sticks en geheugenkaarten is cruciaal om daders te identificeren. "USB-sticks en geheugenkaarten kunnen makkelijk over het hoofd gezien worden."

Twintigtal huiszoekingen

In 2023 werd de hond al af en toe ingezet op het terrein en heeft die bij een twintigtal huiszoekingen digitale apparatuur opgespoord. "Dit vermogen is heel waardevol in federale politiezaken, aangezien digitale gegevens cruciale informatie kunnen bevatten voor onderzoekers", aldus de federale politie.

"Het gebruik van ICT- honden bevindt zich nog in een testfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend", zegt de federale politie. De directie van de afdeling hondensteun van de politie hoopt uiteindelijk een goedkeuringsaanvraag in te dienen, zodat het gebruik van dit type hond een nieuwe erkende discipline kan worden.

Dit proefproject startte in 2022 en baseerde zich hiervoor op soortgelijke projecten in Nederland, Engeland en de VS.

De hondenbegeleider van Luna is Thibault Debehogne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Luna , snuffelhond , ICT-hond , federale politie , digitale diefstal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni