1855 Justitiepaleis 9

| Het Justitiepalei.

Man riskeert celstraf nadat hij agent enkele meters meesleurde met voertuig

© Belga
12/06/2024

Het openbaar ministerie heeft woensdag voor de Brusselse correctionele rechtbank een celstraf van twaalf maanden, eventueel met uitstel, gevraagd voor een man die een agent enkele meters meesleurde met zijn wagen. Een inspecteur van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene raakte daarbij gewond.

Het incident vond op 14 mei plaats in de omgeving van de Ninoofsepoort. Een politiepatrouille merkte daar een voertuig op met een Franse nummerplaat, maar die nummerplaat stond ingeschreven als de nummerplaat van een ander merk van voertuig. De agent wilde het voertuig controleren aan een rood licht, maar de bestuurder sloeg op de vlucht en sleurde de agent enkele meters met zijn voertuig mee.

Volgens het openbaar ministerie staan de feiten vast. De bestuurder vertrok met de wagen terwijl de agent naar het voertuig leunde, met zijn bovenlichaam in de bestuurdersruimte. De agent "werd ongeveer tien meter meegesleurd en vervolgens uit het voertuig geslingerd om te voorkomen dat hij door een bord op de weg werd geraakt", legde de procureur uit. "Een getuige verklaarde ook dat hij had gezien dat de bestuurder de agent, die zich nog steeds aan het voertuig vasthield, met zijn arm sloeg."

Achtervolging

De beklaagde verklaarde dat hij niet besefte dat het om een agent ging. "Ik stond onder behandeling, ik was niet in mijn gewone doen. Ik ben een Palestijn en ben gevlucht uit Gaza. Ik ben op 11 april aangekomen in België, waar ik asiel heb aangevraagd", verklaarde hij. "Ik wist niet hoe ik moest reageren. Ik wilde dat niet doen."

Zijn advocaat, Audrey Dumont, pleitte in eerste instantie voor de vrijspraak. Mocht de rechter hem toch schuldig verklaren, kan ze zich vinden in een opschorting van straf. "De verklaringen van mijn cliënt zijn niet zonder betekenis. Hij spreekt geen Frans en hij schrok toen hij iemand zijn voertuig zag binnenkomen", aldus de advocaat. "Het was het voertuig van zijn schoonzus omdat hij naar een deel van zijn familie in België was gekomen nadat hij de oorlog in zijn land was ontvlucht."

De collega van het slachtoffer zette de achtervolging in en kon de verdachte tot stilstand brengen in de omgeving van de slachthuizen in Anderlecht. Daar overmeesterde de patrouille de man.

De inspecteur kwam er uiteindelijk met lichte verwondingen vanaf, maar was vier dagen arbeidsongeschikt. De uitspraak volgt op 26 juni.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni