Megaproces Sky ECC: verdachte weigert commentaar over zijn aandeel

© Belga
16/01/2024

Op het proces over het Sky ECC-drugsdossier heeft een van de verdachten, Waiel M., dinsdag geweigerd te spreken over zijn aandeel in het luik Sky. De man ontkende met klem alle aanklachten die er tegen hem zijn.

Voor de Brusselse strafrechtbank werd M. dinsdag ondervraagd over zijn gebruik van drie geëncrypteerde Sky-accounts, met de aliassen 'Bill Clinton' en 'Khadafi'. Op de vragen die hem daarover werden gesteld, antwoordde de beklaagde dat hij wilde "zwijgen over het Sky-aspect." Vervolgens focuste de ondervraging op het feit dat de verdachte tijdens zijn hechtenis een telefoon kon gebruiken.

Hij gaf toe dat hij een foto van een cel naar een van zijn kennissen stuurde, die op dat moment advocaat was. "Ik stuurde hem de foto gewoon omdat we vrienden waren," legde hij uit. De foto zorgde echter voor een domino-effect en een van de hoofdverdachten in de zaak, Eridan M.G., die bekend heeft, zei dat hij door M. bedreigd was. "Ik ken meneer M.G. niet, dus ik weet niet hoe ik iemand die ik nog nooit heb ontmoet, kan bedreigen," zei M. daarover.

Toen hem gevraagd werd naar de meerdere simkaarten die in de telefoon waren gestoken, antwoordde de verdachte verward. "Ik weet niet hoe ik het je moet vertellen. Ik was de enige die hem gebruikte, want mijn zoon was pas geboren en ik sprak elke dag met hem via de camera," klonk het.

'Puur professioneel'

Een andere verdachte, taxichauffeur Ilyas M., ontkende dan weer dat hij kennis had van de illegale activiteiten van een van zijn cliënten, Eridan M.G.. Hij beweerde dat hun relatie "puur professioneel" was. De beklaagde betwistte verder alle aanklachten tegen hem en verzekerde de rechtbank ook dat hij niet de gebruiker was van een Sky-account dat door de onderzoekers aan hem werd toegeschreven. "Ik heb geen idee van wie deze accounts zijn. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik het niet was," hield hij vol.

Verdachte Karim M. sprak dan weer over een lange reis die hij had gemaakt naar Brazilië om "synergie te creëren met de mensen daar om de logistiek voor drugsexport op te zetten." "Ik ging voor dertien maanden naar Brazilië om een export van verdovende middelen op te zetten. Ik werd gestuurd omdat ik goed ben in communiceren, ik spreek veel talen," klonk het. Hij antwoordde dan weer vaag op de vraag wat hij juiste bedoelde met "logistiek opzetten."

De verdachte gaf ook toe betrokken te zijn geweest bij een criminele organisatie, maar ontkende cannabis te verhandelen en betwistte de periode van de misdrijven. Hij bekende wel gebruiker te zijn van het Sky-account 'Geronimo'. Karim M. beschreef verder zijn banden met Abdelwahab G., een van de grote vissen in de zaak. "We kennen elkaar al lang. We hebben nooit samengewerkt. Er waren wat voorbereidende handelingen om drugs te importeren, maar uiteindelijk hebben we niets gedaan," klonk het. Hij gaf ook toe dat het project mislukt was door een gebrek aan middelen.

Sky ECC

Het Encrochat/Sky ECC-proces is het grootstte correctionele proces ooit georganiseerd in ons land. Zowat 124 personen, vier bedrijven en een onbekende moeten zich verantwoorden voor grootschalige cocaïne- en cannabissmokkel en -handel. Het grote drugsdossier kwam aan het licht na de ontcijfering van de versleutelde netwerken Encrochat en Sky ECC.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni