Megaproces Sky ECC-dossier gaat van start op Justitiasite

LV
© Chris Verhaeghe
18/12/2023
Updated: 18/12/2023 10.32u

Op de oude NAVO-site in Haren start maandag het proces tegen de 124 beklaagden in het Sky ECC-dossier. "Nog nooit eerder stonden zoveel beklaagden op hetzelfde moment terecht in België, het proces zal dan ook vijf maanden duren", aldus justitie-expert Chris Verhaeghe.

"Nadat de Belgische politiediensten het geëncrypteerde telefonienetwerk Sky ECC konden kraken in 2021, konden de speurders enkele maanden de telefonische communicatie meelezen van een criminele organisatie die cocaïne en cannabis uit Zuid-Amerika en Marokko overbracht naar België. Die herverpakten ze vervolgens hier om ze daarna te verspreiden over het Europese continent", doet Verhaeghe uit de doeken. Ook zes laboratoria konden leeggehaald worden en onderzocht.

In de nasleep van het onderzoek werden zo'n 124 verdachten opgepakt, die vanaf maandag terechtstaan voor deelneming aan een criminele organisatie en internationale handel in verdovende middelen. "Het gaat hier om zowel kleine garnalen als personen die een grotere rol speelden bij de organisatie", meent Verhaeghe. "De advocaten van de beklaagden die een beperkte rol speelden, vinden dan ook dat het proces van vijf maanden niet in verhouding zou zijn tot de gepleegde feiten."

Mammoetproces

"Het federaal parket had hier perfect verschillende dossiers van kunnen maken, en die allemaal apart voor de rechtbank kunnen brengen", zegt meester Gilles Vanderbeck, advocaat van een van de hoofdverdachten, over het proces. "Maar er is voor gekozen om hier een mammoetproces van te maken. Dat is ten nadele van de rechten van verdediging."

Meester Kris Luyckx stelt dan weer de bewijsvoering in vraag. "Volgens ons is de hele SKY ECC-operatie van het federaal parket illegaal", zegt de Antwerpse strafpleiter. "Het ging in onze ogen om een 'fishing expedition' waarbij massaal mensen zijn afgeluisterd, op zoek naar eventuele misdrijven. Een dergelijke praktijk is onaanvaardbaar."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni