| Mathias Vanden Borre (N-VA).

N-VA pleit voor gewestelijk drugsmeldpunt in Brussel

© belga
30/01/2024

Er moet een gewestelijk drugsmeldpunt komen in Brussel. Dat stelt Brussels N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre voor, nadat de federale magistraat op het Sky ECC-drugsproces wees op de angstaanjagende groei van drugslabo's in onze hoofdstad.

Tijdens het onderzoek in het kader van Sky ECC stootte de politie op drugslabo's in industriezones, maar ook in woonwijken in onder meer Elsene, Etterbeek, Ukkel en Vorst. "De politie doet er alles aan om die zo snel mogelijk op te doeken, maar kan helaas niet overal zijn. Daarom kan ook de burger hierbij een waardevolle bijdrage leveren," aldus het N-VA-parlementslid, dat daarvoor kijkt naar drugsmeldpunten.

"Limburg en Antwerpen hebben al enkele jaren een drugsmeldpunt, dat successen boekt. Een grootstad als Brussel, die steeds meer in de ban is van de georganiseerde misdaad, kan niet achterblijven", vindt Vanden Borre.

1.173 meldingen

Sinds 2019 bestaat er in Limburg een drugsmeldpunt. In 2021 volgde het parket van Antwerpen en vorig jaar werd in Vlaams-Brabant een drugsmeldpunt opgericht.

"Sinds de opstart in april 2019 tot half oktober 2022 zijn er in totaal 1.173 meldingen binnengekomen in Limburg. 39 plantages en zes labo's voor de productie van synthetische drugs werden op die manier ontdekt en opgerold. Tijdens de eerste veertien maanden ontving het Antwerpse drugsmeldpunt 337 meldingen, waarvan achttien tot een positief resultaat leidden," verduidelijkt Vanden Borre.

Hij herinnert eraan dat hij al in 2019 bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aandrong op de oprichting van gewestelijk drugsmeldpunt. Die laatste wees er volgens Vanden Borre op dat het onder de bevoegdheid van de politie en het parket valt.

"Zoals altijd moet ik de minister-president eraan herinneren dat hij wel degelijk het initiatief kan nemen, via de gewestelijke veiligheidsraad die hij voorzit. Trouwens, een gewestelijk communicatie- en crisiscentrum kan hij oprichten, maar voor een eenvoudig meldpunt zou hij niet bevoegd zijn? Brussel moet meer ambitieus zijn in haar veiligheidsbeleid," besluit Vanden Borre.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni