Luc Hennart, voorzitter van de Rechtbank van Brussel, in het justitiepaleis

Oud-rechter en PS-kandidaat Luc Hennart: ‘Haal cannabis en cocaïne uit het strafrecht’

24/02/2024

‘Legalisering van cannabis en cocaïne zal mensen niet aanzetten om meer te gebruiken: het omgekeerde is waar.’ Dat beweert Luc Hennart, de oud-rechter die bij de volgende verkiezingen opkomt voor de PS.

Luc Hennart, de man met het strikje, weet altijd te verrassen. Dat deed hij vroeger als magistraat en voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Dat doet hij vandaag nog steeds als PS-kandidaat op de vierde plaats van de Europese lijst.

In een gesprek met De Morgen dit weekend laat hij zijn licht schijnen op de recente gevallen van drugsgeweld in de hoofdstad, en tackelt daarbij justitieminister Paul Van Tichelt (Open VLD) die extra mankracht aankondigde voor politie en parket.

“Er zijn al zoveel extra politiemensen en magistraten aangeworven de afgelopen jaren. En wat is het resultaat? Het wordt alleen maar erger”, aldus Hennart. “Onze justitieminister was zelf parketmagistraat, dus hij zou moeten weten dat repressie niet werkt. Het drugsgeweld in Antwerpen neemt alleen toe en nu zegt men dat hetzelfde in Brussel gebeurt. Ik blijf erbij dat het probleem al jaren bestaat. Brussel is Chicago niet. U moet weten, al de plekken waarover men het vandaag heeft, het Betlehemplein, Peterbos: daar wordt al jaren gedeald."

Wat is dan wel de goede oplossing volgens Hennart? Eén woord: snelrecht.

"Toen ik rechtbankvoorzitter werd in Brussel, zaten we met een gigantische achterstand. De zware financiële zaken bleven hangen. Door snelrecht hebben we daar een verschil kunnen maken. Het genereert een grote betrokkenheid: beklaagden komen zelf naar de zitting en de uitspraak volgt meteen. Dan heb je veel meer impact dan drie jaar na datum."

Drugsmaffia vernietigen

Ondertussen ontstaat wel het beeld van Brussel als een plek waar de straffeloosheid heerst, en waar drugsbaronnen kunnen doen wat ze willen. Dat ontkent Hennart. “Er heerst geen straffeloosheid in Brussel. De gevangenissen zitten overvol, voor een groot stuk met drugsgebruikers. Daarom pleit ik ervoor om cannabis en cocaïne uit het strafrecht te halen.”

Die beslissing komt voort uit een soort consideratie met “de kleine sukkelaars die niet weten waar naartoe, die geen woning hebben, uit een ander land komen. De tristesse van die groep... Dat wil je niet weten”, aldus Hennart. “Verslaafden hebben hulp nodig. In plaats van gevangenissen bij te bouwen moeten we daarin investeren. Drugs zijn in de eerste plaats een probleem voor de volksgezondheid. Als we drugs uit het strafrecht halen, zou dat ook betekenen dat een groot deel van de winsten van de drugsmaffia vernietigd worden."

Cannabis is één ding, maar bij cocaïne speelt, volgens De Morgen, ook het risico op een overdosis.

"Dat risico is er vandaag ook. Ik zeg niet dat cocaïne snuiven een goede zaak is - integendeel - maar moeten die mensen naar de gevangenis? Dat is nog een slechter idee. Men moet die mensen uit hun schuilplaats halen. Legalisering zal mensen niet aanzetten om meer te gebruiken: het omgekeerde is waar. Met de drooglegging in de Verenigde Staten werd er massaal stiekem gedronken."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni