| Politie in het Justitiepaleis. (Illustratiebeeld)

Proces Sky-ECC: Nabil A. was een tussenpersoon, zegt verdediging

© Belga
26/03/2024

De advocaat van Nabil A. heeft dinsdag op het Encrochat/SKY ECC-drugsproces in de Brusselse correctionele rechtbank volgehouden dat de rol van zijn cliënt beperkt blijft tot die van tussenpersoon en loopjongen. De beklaagde wordt ervan verdacht beslissingen te hebben genomen binnen een drugsbende. Het parket vorderde een celstraf van tien jaar tegen hem.

Het betoog van advocaat De Vlaemynck ging vooral over de gesprekken van zijn cliënt met andere beklaagden. Onder de schuilnaam 'Papa' chatte Nabil A. met accounts die in verband worden gebracht met Abdelwahad G. - een van de vermoedelijke leiders van de organisatie - Jamel J. en Hassan T.

"Hij is niet iemand die beslissingen neemt. Hij stuurt gewoon berichten door van de ene persoon naar de andere", aldus de raadsman, die zich baseert op de ontcijferde gesprekken. "Men vraagt hem of hij weet waar men cocaïne kan vinden. Hij laat zijn contactenlijst het werk doen en heeft zelf geen drugs."

"Het enige concrete feit is de invoer van 40 kilogram drugs waarbij mijn cliënt mensen met elkaar in contact bracht om die drugs weg te halen op de luchthaven. Hij kreeg daarvoor een bedrag van 8.000 euro, dat vier keer moest worden verdeeld", aldus de advocaat. "Het parket vraagt de inbeslagname van 1 miljoen euro; ze willen deze man ten onder zien gaan."

De advocaat legde tot slot de nadruk op het feit dat de beklaagde geïntegreerd was in de maatschappij en dat hij op het moment van zijn arrestatie al drie jaar geen drugsgerelateerde feiten had gepleegd. "Straf hem voor wat hij heeft gedaan: maximaal vijf jaar met uitstel en eventueel met probatie-uitstel", klonk het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni