Proces Sky ECC: Verdediging vraagt lichte straffen of vrijspraak voor drie beklaagden

© Belga
03/04/2024

Op het grote drugsproces voor de correctionele rechtbank in Brussel hebben de advocaten van Léonard Z., Vesel H. en Enid K. woensdag een lichte straf of de vrijspraak gevraagd voor hun respectievelijke cliënten. De drie worden ervan verdacht in verschillende mate te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die actief is in de drugshandel en die aan het licht kwam na het ontsleutelen van gecodeerde berichten van Encrochat en Sky ECC.

De advocate van Leonard Z. stelde dat de rol van haar cliënt die van "tuinier" was en dat hij helemaal onderaan het organigram stond. De man ontkent een Sky ECC-account te hebben gebruikt dat door het onderzoek aan hem is toegeschreven.

De betreffende telefoon is moeilijk aan hem te koppelen, want hij was pas enkele dagen in België toen hij werd gearresteerd. De beklaagde is een stomatoloog. De geringe verdiensten in Albanië en de ziekte van zijn moeder, stuurden zijn zoeken naar geld.

"Hij was zich niet bewust van de omvang van de organisatie. Hij heeft één fout gemaakt en zijn strafblad is blanco," aldus de advocate die een voorwaardelijke straf vroeg voor het gedeelte boven de voorhechtenis.

Beperkte rol

Dezelfde advocate weerlegde dat Vesel H. een opslagruimte en huisvesting aan de organisatie had geleverd. Volgens de advocate had de beklaagde de ruimten verhuurd aan een kennis, die de organisatie het pand had laten betrekken. Ze pleitte de vrijspraak.

Ook de verdediging van Enid K. vroeg de vrijspraak. De advocate legde uit dat haar cliënt ontkent gebruik te hebben gemaakt van de twee aan hem toegeschreven Sky-accounts, dat hij een beperkte rol in de zaak had en dat hij geen recidivist is, zoals het openbaar ministerie aangaf.

Enid K. was volgens het OM in Duitsland reeds tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld, het Belgische OM vorderde daarom achttien jaar gevangenisstraf. De definitieve aard van die veroordeling moest aan het einde van de zitting nog worden opgehelderd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni