Openbaar ministerie, 26 oktober 2023: persconferentie met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en procureur-generaal Johan Delmulle

| Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Rechter verplicht regering met dwangsom om honderdtal magistraten te zoeken

© Belga
20/02/2024

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) is dringend op zoek naar een honderdtal rechters en parketmagistraten. Hij moet al die vacatures uitschrijven op bevel van het Brusselse hof van beroep, anders dreigt een zware dwangsom, zo staat dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De federale overheidsdienst Justitie maakte maandag in het Staatsblad bekend dat ze op zoek is naar bijna honderd rechters en parketmagistraten. De vacatures gelden voor zowat alle rechtbanken in het land. Er worden onder meer vijf raadsheren bij het Brusselse hof van beroep, vier rechters in de Gentse ondernemingsrechtbank en dertien parketmagistraten in Brussel gezocht.

De publicatie van al die vacatures is het gevolg van een arrest van het Brusselse hof van beroep begin november 2023. De orde van Franstalige en Duitstalige balies had een burgerlijk proces aangespannen tegen de Belgische staat omdat de personeelskaders bij parketten en rechtbanken al jaren niet volledig worden ingevuld, om te besparen.

De regering wordt ertoe veroordeeld binnen de drie maanden alle vrije plaatsen vacant te verklaren en die vacatures te publiceren. Anders dreigt een dwangsom van 1.000 euro per dag en per niet vacant verklaarde plaats. De dwangsom kan oplopen tot 250.000 euro.

Opvallend nog in het arrest: Justitie is verplicht om de vacatures uit te schrijven en zo nieuwe magistraten te zoeken. Maar er is geen verplichting om die magistraten ook te vinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni