Simon Cardon, voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Strafuitvoerings­rechtbank laat stakend parket links liggen: ‘Juridisch kantje boordje’

MVDH
30/04/2025

Uit onvrede met de onderfinanciering van justitie besloot het Brusselse parket maandag niet langer adviezen te geven aan de strafuitvoeringsrechtbank. De werking van die rechtbank zou hierdoor blokkeren, maar op een overleg van rechters en griffiers werd woensdag beslist om voortaan zonder adviezen verder te werken. De vraag is of die beslissing juridisch stand zal houden.

De maatregel is een reactie op de onderfinanciering van justitie communiceerde het openbaar ministerie maandag. Eerder besloot het openbaar ministerie ook al om 4.000 veroordeelden in één klap naar de gevangenissen te sturen na de geplande pensioenhervorming van de regering-De Wever. Het parket van Brussel zal voortaan nu ook "niet meer deelnemen aan de zittingen voor de strafuitvoeringsrechtbank en geen advies meer geven aan de strafuitvoeringsrechter, met uitzondering van de herroepingszittingen".

Die beslissing heeft zware gevolgen voor de strafuitvoeringsrechtbank, want een advies van het parket is er verplicht wanneer het gaat om straffen boven 3 jaar en in sommige gevallen ook bij kortere straffen. Zonder advies dreigen gedetineerden niet langer vervroegd te kunnen worden vrijgelaten of een enkelband te krijgen. Per week gaat het in Brussel om enkele tientallen beslissingen die zo op lange baan zouden worden geschoven.

Creatieve oplossing

‘Zouden’, want woensdag kwam de rechtbank, na een ontmoeting van zijn rechters en griffiers over de kwestie, met een creatieve oplossing. “We gaan proberen de werking zoveel mogelijk te behouden zonder het parket”, vertelt Simon Cardon, voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel waaronder de strafuitvoeringsrechtbank valt.

“In sommige gevallen kunnen we nog verder met een geschreven advies van het parket dat dateert van voor hun aankondiging. In de andere gevallen gaan we dossier per dossier bekijken hoe we dit kunnen aanpakken. Als we genoeg info hebben, zullen we het zonder advies van het parket doen.”

Cardon beseft dat de rechtbank zich hiermee juridisch op het randje bevindt. “Het is inderdaad kantje boordje. Of dit wettelijk sluitend is zal cassatie uiteindelijk moeten beslissen, maar wij denken van wel. De wet zegt dat het parket gehoord moet worden, maar als ze niet komen opdagen... Dat is eigenlijk ook een advies oordelen wij. Wij nemen akte van hun beslissing en dat zal ook zo in het vonnis staan.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni