| De rechtszaal voor het SKY-ECC-proces, in Haren.

SKY ECC-proces: parket vordert tien jaar cel voor kopstukken Murat E. en Nabil A.

© Belga
27/02/2024

Het federaal parket heeft op het Encrochat/SKY ECC drugsproces tien jaar cel geëist tegen Murat E en Nabil A., twee kopstukken in de zaak. Daarnaast vroeg het parket hen een verbod op te leggen om een bedrijf te leiden en een ontzetting uit hun burgerrechten. A. kijkt aan tegen een boete van 800.000 euro en de inbeslagname van 1 miljoen euro. Voor E. Zijn die bedragen nog te bepalen.

Murat E. werd via het versleutelde berichtensysteem Sky ECC geïdentificeerd als de persoon achter het profiel 'El Largo'. Hij zou niet alleen verantwoordelijk zijn geweest voor logistiek, maar zou ook de leiding hebben genomen over het beheer van cannabisplantages.

"Hij zei niet alleen hoe geld moest worden overgemaakt, hij organiseerde, investeerde en haalde inkomsten uit de organisatie", legde procureur Julien Moinil uit. Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werden drugs, bankkaarten gelinkt aan drugshandel en andere druggerelateerde zaken (onder meer gloeilampen, maatbekers en zakjes) ontdekt.

Er werd ook 24.000 euro cash geld aangetroffen. Op zijn telefoon, die was uitgerust met het versleutelde communicatiesysteem Sky ECC, troffen speurders nog extra bewijs aan.

"Volgens het Belgisch recht is het niet toegelaten om lege vennootschappen op te richten waarachter opslagplaatsen voor cannabis schuilgaan", verduidelijkte de procureur, die benadrukte dat het niet om kleine hoeveelheden drugs ging.

Leidinggevende

Voor Nabil A. vroeg procureur Julien Moinil ook om een herkwalificatie van lid van een criminele organisatie naar leidinggevende. “Hij geeft instructies over de wijze van transport, de prijzen en de manieren van betaling. Hij heeft enkele ondergeschikten onder zich, sommigen met een Sky-account, voor het transport van de cocaïne", klonk het.

A., die gelinkt wordt aan de SKY-accounts 'papa' en 'papanew', zou ook in contact gestaan hebben met talloze leden van de criminele organisatie, onder wie Hassan. T. en Jamel J. Met hen zou hij gesprekken gehad hebben over de import van cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar Europa.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni