| Het parket Halle-Vilvoorde.

Tweetal vervolgd voor gewelddadige diefstal van halsketting

© Belga
10/06/2024

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag gevangenisstraffen van vijftien maanden gevorderd tegen twee mannen die in Dilbeek een slachtoffer met geweld hadden beroofd van zijn halsketting. Het tweetal was het slachtoffer van in het centrum van Brussel gevolgd en was daarbij gefilmd, maar ontkent elke betrokkenheid bij de feiten.

Het slachtoffer, een man uit Dilbeek, had het duo eerst opgemerkt op de metro in Brussel toen hij voelde dat hij in de gaten werd gehouden. Toen hij afstapte in metrostation Sint-Guido deden de twee verdachten hetzelfde, en ze stapten net als hem op de bus naar Dilbeek. Eenmaal in Dilbeek stapten ze ook uit aan dezelfde bushalte, waarna ze het slachtoffer van op enige afstand bleven volgen. Toen de man aan zijn woning was gekomen, stapte het duo op hem af en vroeg naar een adres in Jette.

"Het slachtoffer was zo vriendelijk om uit te leggen waar ze de bus moesten nemen om daar te geraken, waarop een van de twee mannen zijn hand op de schouder van het slachtoffer legde," zei het parket. "Dat leek een gebaar uit dankbaarheid, maar de dader profiteerde ervan om de halsketting van het slachtoffer af te rukken, waarna het tweetal op de loop ging."

De twee konden even verderop ingerekend worden door de politie, en hadden allebei verschillende beschadigde juwelen bij. Volgens het parket waren ook die vermoedelijk gestolen. "Beide mannen zijn zowel in de metro als in de bus gefilmd door de bewakingscamera's, en een camera van een buurtbewoner heeft hen ook gefilmd terwijl ze de vlucht namen na de diefstal," klonk het nog. "Ik vraag een gevangenisstraf van 15 maanden."

De twee mannen ontkenden elke betrokkenheid bij de diefstal, en hun advocaten vroegen de vrijspraak: "Het slachtoffer heeft hen ook niet formeel herkend."

Het vonnis valt op 20 juni.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni