Betoging verbod tegen ritueel slachten schuman

Betoging verbod tegen ritueel slachten (archiefbeeld).

Moslimexecutieve ontgoocheld na uitspraak Europees Hof over verbod op onverdoofd slachten

© Belga
13/02/2024
Updated: 13/02/2024 13.07u

Het Vlaamse en Waalse verbod op het rituele slachten van onverdoofde dieren is niet in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag geoordeeld. Verscheidene joodse en islamitische individuen en organisaties uit België, onder wie de opperrabbijn van Brussel en de Moslimexecutieve, waren naar Straatsburg getrokken om de decreten te betwisten en zijn nu "bijzonder teleurgesteld."

Volgens het Hof hebben de Vlaamse en Waalse autoriteiten een maatregel genomen die "in beginsel gerechtvaardigd" is, en "kan doorgaan als proportioneel voor het nagestreefde doel, te weten de bescherming van het dierenwelzijn als element van de 'publieke moraal'." Zo luidt het in een persbericht.

Het Hof concludeert dan ook dat de Vlaamse en Waalse decreten geen inbreuk vormen op artikel 9 over de vrijheid van godsdienst of op het non-discriminatiebeginsel van artikel 14. Het Hof, dat waakt over de toepassing van het EVRM, sprak zich voor het eerst uit over de relatie tussen dierenwelzijn en de godsdienstvrijheid.

Joodse en islamitische organisaties

Verscheidene joodse en islamitische individuen en organisaties uit België, onder wie de opperrabbijn van Brussel en de Moslimexecutieve, waren naar Straatsburg getrokken om de decreten te betwisten. In september 2021 had ook het Grondwettelijk Hof al geoordeeld dat de verboden niet in strijd waren met de grondwet.

"De beslissing is bijzonder teleurstellend," reageert Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve. Hij noemt het een "beslissing die tegenstrijdig is met de vrijheid van religie en godsdienstvrijheid."

Brussel vormt laatste uitzondering

Sinds 2019 is in Vlaanderen en Wallonië een verbod van kracht op het onverdoofd slachten van dieren in het kader van religieuze rituelen. Brussel vormt in België de laatste uitzondering: daar geldt géén verbod tegen onverdoofd slachten. "Na deze beslissing zal de Brusselse regering nog een poging doen om een verbod in te stellen," denkt Üstün. "Al onze beroepsmogelijken zijn uitgeput, maar we zullen bij de Brusselse regering blijven lobbyen voor deze zaak."

"Alle belangrijke nationale en Europese rechtbanken hebben het Vlaams verbod op onverdoofd slachten goedgekeurd," reageert Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) op de uitspraak. "Minister Clerfayt en de Brusselse regering hebben nu geen enkel argument meer om het verbod op onverdoofd slachten uit de toekomstige Brusselse codex dierenwelzijn te laten."

Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) betekent de uitspraak van het Hof dat "nu niet alleen in Brussel, maar in héél Europa de deur openstaat voor een verbod op onverdoofd slachten."

"We reiken de hand naar de geloofsgemeenschappen die het verbod aangevochten hebben. Laat ons nu deze bladzijde definitief omslaan en voortaan samen strijden voor meer dierenwelzijn," besluit Weyts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni