Het Sky-ECC-proces vindt plaats op de site Justitia Haren

| Het Sky-ECC-proces vindt plaats op de site Justitia Haren.

Verdachte uit rechtszaal verwijderd wegens 'onaanvaardbaar' gedrag

© Belga
07/02/2024

Op het grote Sky ECC-drugproces is woensdag aan het begin van de hoorzitting op vraag van het federaal parket een verdachte uit de rechtszaal verwijderd wegens diens 'onaanvaardbare' gedrag. Volgens federaal magistraat Julien Moinil "beledigt Ali H. regelmatig de politie". De man liet zich eerder op het proces al opmerken wegens zijn vele praatjes en omdat hij de federaal magistraat vergeleek met het personage 'Joker' uit Batman.

"Er vinden dagelijks incidenten plaats in het gerechtsgebouw die de grenzen van het toelaatbare hebben overschreden", hekelde de openbaar aanklager. Hij verwees hiermee onder andere naar beledigingen aan het adres van de politie - "die, en ik wil u daaraan herinneren, een strafbaar feit vormen" - en provocaties in de rechtszaal. "Ik ben van mening dat de veiligheid niet langer gegarandeerd is en ik doe in deze omstandigheden niet verder. Ik wil dat Ali H. uit de zaal wordt verwijderd terwijl deze incidenten worden onderzocht, zodat we nadien kunnen terugkeren in een rustigere gemoedstoestand", klonk het.

De zitting werd daarop geschorst om de agenten te horen die betrokken waren bij de incidenten. De voorzitster van de rechtbank ging uiteindelijk in op de vraag van de federaal magistraat en liet de verdachte verwijderen in afwachting van de analyse van de incidentenrapporten en de terugkeer van zijn advocaat, die woensdag afwezig was in de rechtszaal.

"Cliënt wordt geviseerd"

Een vertegenwoordiger van de advocaat van de verdachte formuleerde intussen bedenkingen bij de beslissing en stelde dat de verdachte geen directe bedreiging voor de veiligheid in het gebouw vormde. "Bovendien", luidde het, "heeft onze cliënt de indruk dat hij door de agenten wordt geviseerd". Ali H. ontkende zelf dat hij de ordediensten zou hebben bedreigd en zei dat hij zich bij de federaal magistraat had verontschuldigd na het Joker-incident.

De Brusselse correctionele rechtbank behandelt momenteel het proces over een groot drugsdossier dat aan het licht kwam na de ontcijfering van de encryptiesoftwares Encrochat en Sky ECC. In het dossier staan 129 verdachten terecht. Een veertigtal onder hen zitten in voorlopige hechtenis, zo ook Ali H. Hij wordt vervolgd als lid van een criminele organisatie en wegens handel in cocaïne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Justitie, operatie sky, drugs, federaal parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni