Voorzitter Crossing Schaarbeek riskeert vier jaar cel

© Belga
10/02/2024

Op het grote Encrochat/SKY-drugproces heeft het federaal parket dinsdag een gevangenisstraf van vier jaar gevorderd tegen de voorzitter van Crossing Schaarbeek. Die was als tolk opgetreden voor verschillende verdachten in het dossier, en had zich daarvoor in het zwart laten betalen.

"Meneer Erdal S. is iemand die het gemaakt heeft", zei federaal magistraat Julien Moinil. "Hij heeft een kapperszaak en een café, en is de voorzitter van een voetbalclub waar honderden kinderen en jongeren spelen. En toch ziet hij er geen graten in om als tolk op te treden voor een criminele organisatie. Uit de gesprekken die we in het dossier gevonden hebben, blijkt duidelijk dat hij wist dat er afspraken gemaakt werden over cannabisplantages. Hij heeft via de telefoon vertaald, maar heeft ook minstens één vergadering in Nederland in persoon bijgewoond."

"Meneer wil zogezegd goed doen voor de jeugd met zijn voetbalclub, maar laat zich dan wel betalen door een criminele organisatie, die drugs verkoopt aan diezelfde jeugd", ging de magistraat verder. "Dat geld zou hij zogezegd investeren in de club, maar in zijn woning troffen we wel nog 12.400 euro cash aan."

Naast een gevangenisstraf van vier jaar en een geldboete van 80.000 euro, eiste het federaal parket een beroepsverbod van vijf jaar tegen Erdal S.

"Dat zal hem verhinderen nog zijn café of kapsalon uit te baten, of zijn voetbalclub te leiden. Criminele organisaties maken maar al te vaak misbruik van dergelijke commerciële activiteiten als dekmantel voor hun misdrijven."

Crossing Schaarbeek heeft een heel uitgebreide jeugdopleiding in de gemeente. Lokaal schepen van Sport Thomas Eraly (Ecolo) zegt geschrokken te zijn over het nieuws. Hij vraagt in een brief aan de club wat ze zal doen om kinderen, jongeren en vrijwilligers zo veel mogelijk buiten de heisa te houden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni