| Beeld ter illustratie.

Vreemdelingenzaken mag smartphones illegale criminelen uitlezen

© BRUZZ
06/04/2024

Vijf ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken krijgen binnenkort de bevoegdheid om persoonlijke elektronische apparaten van illegaal verblijvende criminelen uit te lezen om hun identiteit te achterhalen en hun terugkeer naar hun herkomstland te vergemakkelijken. De Kamer keurde daarvoor donderdag een wetsontwerp goed.

Het wetsontwerp van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) komt er omdat verdachten van georganiseerde criminaliteit vaak geen identiteitsbewijs kunnen voorleggen aan de politie of een onjuiste nationaliteit of verschillende aliassen opgeven.

Zonder een bewezen identiteit kunnen de verdachten niet vervolgd worden of naar het land van herkomst worden teruggestuurd.

Omdat de Dienst Vreemdelingenzaken het meest geschikt is om buitenlandse identiteitsdocumenten te interpreteren, krijgen vijf ambtenaren van de dienst nu onderzoeksbevoegdheden. Aan de hand van specifieke software kunnen ze in de smartphones, laptops en tablets van verdachte criminelen die illegaal in het land verblijven op zoek gaan naar informatie over hun identiteit. Daarvoor moeten de ambtenaren eerst machtiging van de procureur des Konings of de onderzoeksrechter krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni