De overvloedige regenval in januari 2021 in Brussel zorgt ervoor dat het peil van het grondwater weer wat stijgt na de vorbije drioge zomers. Op de foto plassen in het park aan de Ninoofsepoort
© Peter Dhondt-BRUZZ | Plassen in het park aan de Ninoofsepoort (archieffoto).

Voor het hele land geldt vanaf zaterdagmiddag tot zondagnacht code geel. Er kan in die periode tot 30 liter water per vierkante meter vallen, in de Ardennen zelfs plaatselijk tot 50 liter, zegt het KMI.

De oorzaak is een depressie die vanuit Engeland over ons land trekt. Aan de achterzijde ruimt de wind naar het noordwesten en wakkert sterk aan. De depressie gaat ook gepaard met mogelijk hevige regen. De buien kunnen intens zijn en gepaard gaan met onweer.

De FOD Binnenlandse Zaken activeert ook tijdelijk het nummer 1722. Voor storm- of waterschade waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, wordt gevraagd om het e-loket www.1722.be te contacteren of te bellen naar 1722. De bedoeling is om het noodnummer 112, dat gebruikt kan worden voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn, niet te overbelasten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie