Koningin Mathilde is 50: Paleis deelt nieuw officieel portret

© BRUZZ
20/01/2023
Koningin Mathilde 50 jaar 2_(c)_Michel Gronemberger-Koninklijk Paleis

Hare Majesteit Koningin Mathilde wordt vandaag, 20 januari 2023, 50 jaar. Ter gelegenheid van haar verjaardag, deelt het Koninklijk Paleis twee nieuwe foto’s van de koningin en zullen er ook goudstukken ter waarde van 12,50 euro worden uitgegeven. Dat meldt het Belgisch Staatsblad.

Bovenstaande foto is tevens het officieel portret voor de postzegel die bpost uitbrengt ter ere van de verjaardag van Koningin Mathilde. Die zal het Paleis normaal gezien later vandaag onthullen op de sociale media.

Mentale gezondheid

De koningin heeft ervoor gekozen om geen feesten of evenementen te organiseren voor haar verjaardag: in plaats daarvan vroeg ze de afgelopen maanden aandacht voor mentale gezondheid.

Onder het motto “Samen in beweging voor het mentale welzijn”, wandelde en fietste Mathilde tussen juli en december afgelopen jaar doorheen de tien Belgische provincies. Dat deed ze samen met mensen en organisaties die begaan zijn met projecten rond mentaal welzijn.

In Brussel ging de koningin samen op pad met Lazare Belgique, een project dat jongeren en daklozen samenbrengt onder één dak, ‘Vivre et Grandir’, een ondersteuningsplatform voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en ‘Maison Médicale Esseghem Asbl’, een multidisciplinair medisch centrum voor eerstelijnszorg.

Mentaal welzijn is een thema dat de koningin nauw aan het hart ligt. "Ik wil het momentum van mijn vijftigste verjaardag aangrijpen om te benadrukken hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor je mentale welzijn. Want is er een mens die niet kwetsbaar is?", verklaarde ze daar eerder over.

Koningin Mathilde geeft zelden interviews en hecht veel belang aan het afschermen van haar privéleven, maar ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag ontving ze zowel VTM als RTL in het paleis. De interviews worden vanavond uitgezonden op televisie.

Engagement

Naast haar taken als staatshoofd, is de koningin nauw betrokken bij verschillende organisaties en thema’s die haar nauw aan het hart liggen, zoals opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, intergenerationele armoede, de positie van de vrouw in onze samenleving, financiële geletterdheid en mentaal welbevinden.

Dat doet ze bijvoorbeeld via het Hulpfonds van de Koningin, waarmee ze (financiële) hulp biedt aan burgers en kwetsbare jongeren. Daarnaast is ze ook erevoorzitster van de Koning Boudewijnstichting en steunt ze als erevoorzitster van het Koningin Mathildefonds initiatieven voor en door jongeren. Mathilde is ook erevoorzitster van Child Focus en UNICEF België.

20230120_20 januari 2023 naar aanleiding van de 50ste verjaardag van HM de Koningin Mathilde brengt bpost een postzegel uit met een nieuw officieel portrret van de koningin_(c)_Michel Gronemberger-Belgaimage

20 januari 2023: naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Koningin Mathilde bracht bpost vandaag ook een postzegel uit met het nieuw officieel portret.

Levensloop

Onze huidige koningin werd geboren als jonkvrouwe in het Huis d'Udekem d'Acoz. Ze is de oudste dochter van graaf Patrick d'Udekem d'Acoz en de Poolse gravin Anne Marie Komorowska. Mathilde heeft drie zussen en een broer: Marie-Alix (16 september 1974 - 14 augustus 1997), Elisabeth (17 januari 1977), Hélène (22 september 1979) en Charles-Henri (13 mei 1985). In 1997 kwam Marie-Alix samen met haar grootmoeder om bij een auto-ongeluk, een gebeurtenis waarover Mathilde slechts één keer openlijk sprak. Dat deed ze in een reportage in 2008, in het kader van Levenslijn.

Koningin Mathilde ging naar de lagere school in Bastenaken en voltooide haar humaniora in Brussel. Ze studeerde logopedie aan de Haute École Léonard de Vinci in Elsene en behaalde in 2002 een master in de psychologie aan de Université Catholique de Louvain. Tussen 1995 en 1999 was ze dan ook aan het werk als logopediste.

Op 4 december 1999 huwde Mathilde met toenmalig Prins Filip, Hertog van Brabant. In 2001 werd hun eerste dochter, prinses Elisabeth geboren. Daarna volgden er nog twee zonen: Gabriël (2003) en Emmanuel (2005) en nog een dochter Eléonore (2008).

Koningin Mathilde 50 jaar_(c)_Michel Gronemberger-Koninklijk Paleis

Naast het portret voor de nieuwe postzegel geeft het Koninkjlijk Paleis ook dit tweede beeld vrij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni