Luuk Van Middelaar: 'De wijk rond Hoogte Honderd verjongt'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
20/12/2017
Luuk_Van_Middelaar_Vorst_1380_735px_(c)_Saskia_Vanderstichele.jpg

Luuk Van Middelaar

BRUZZ wil weten hoe het is om in Vorst te wonen. Wij belden aan bij Luuk Van Middelaar: historicus, politiek filosoof en opmerkelijke inwoner.

RONDE INTERVIEW Luuk Van Middelaar Vorst BRUZZ ACTUA 1597

| Luuk Van Middelaar.

Luuk van Middelaar schrijft columns voor De Tijd en NRC Handelsblad, geeft les in Leiden en Louvain-La-Neuve en heeft net een nieuw boek uit, De nieuwe politiek van Europa (Historische Uitgeverij). Dat put uit zijn ervaringen als speechschrijver voor Herman Van Rompuy toen die Europees president was, en is grotendeels geschreven in Vorst, waar de geboren Nederlander nu bijna tien jaar woont.
“Voordien zaten we in het centrum, op de Lemonnierlaan, recht tegenover het Zuidpaleis,” vertelt Van Middelaar. “Toen vrienden van ons verhuisden, konden we hun appartement overnemen op de Jupiterlaan.”

Die laan is een van de beste uitkijkpunten over de Zennevallei, zeker voor wie op zeven hoog woont. “Het uitzicht was waanzinnig. In die jaren is ook onze zoon geboren en het panorama hielp om hem rustig te krijgen. Zijn eerste woordje was trouwens niet mama of papa, maar bus.”

Iets lager dan de laan met haar bussen en auto’s, begint het groen van het Dudenpark en het Park van Vorst. Een belangrijke troef van de gemeente. “Ik hoop dat voetbalclub Union snel opnieuw in dat prachtige stadionnetje in het Dudenpark speelt. Als de wind goed zat, waaiden er soms flarden stadiongeluid ons appartement binnen, en we gingen ook weleens kijken op zondagmiddag.

"Tussen hip Sint-Gillis en chique Ukkel"

Luuk Van Middelaar

Voorlopig spelen ze in het Koning Boudewijnstadion en onze zoon, acht jaar ondertussen, volgt de prestaties van de club op de voet. Hij spreekt grappend van 'ons Unionneke'.”
In 2013 ruilde het gezin Van Middelaar het appartement in voor een typisch Brussels herenhuis in de schaduw van de Sint-Augustinuskerk, even verderop. “We missen het uitzicht, maar het is ook fijn om ons eigen huisje te hebben.”

Door de jaren heen zag Van Middelaar de wijk rond Hoogte Honderd langzaam verjongen. “Gezinnen komen in de plaats van oude dametjes. Maar het blijft een heel Brusselse mengeling, zowel qua bevolking als qua soorten huizen. Het hippe, jonge en soms wat arme Sint-Gillis loopt hier over in het residentiële en chique Ukkel. Dat vind ik wel prettig.”

De buurt kent nog altijd een relatieve rust, maar de plekken waar het gebeurt zijn maar een korte fiets- of tramrit verwijderd. “Als ik de trein moet nemen, is het Zuidstation niet ver. We komen ook nog wel in het centrum, in boekhandel Passa Porta bijvoorbeeld. Voor een restaurant gaat het meestal richting het Kasteleins- of het Brugmanplein in Elsene. Met de fiets is het ook niet ver naar de Europese wijk, waar ik nog geregeld mijn oor te luisteren leg voor mijn columns. Ik zou daar niet willen wonen. Hier zit ik vlak bij, maar toch buiten de Brusselse bubbel.”

Dat de buurt overwegend Franstalig is, vindt Van Middelaar geen probleem. “Je kan hier minder in het Nederlands terecht dan in het centrum, dus spreek ik standaard Frans. Dat is nu eenmaal de voertaal in Brussel. Zelfs in Europese kringen, waar het Engels steeds meer de werktaal is, zeg je standaard bonjour tegen mensen in de lift. We hebben een Franstalige school gekozen voor onze zoon. Ook mijn vrouw komt uit Nederland en we zouden het jammer vinden dat we van hem een eentalige Brusselaar maken.”

Van Middelaar is zeer te spreken over de scholen in de buurt. Mobiliteit is dan weer een werkpunt. “De wachtlijsten voor een plekje in een fietstrommel zijn heel lang. Als je ziet dat de stad langzaam dichtslibt met auto’s, moet je toch alternatieven stimuleren?”

Ook zo het beheer van de publieke ruimte. “In de straat achter ons is enkele dagen gewerkt, en twee weken later is de straat nog altijd afgesloten. Moeten ze daar nog iets doen of zijn ze gewoon vergeten de hekjes weg te halen? Dat zijn de minder toffe kanten van de Brusselse rommeligheid en de improvisatie die wij anders wel kunnen waarderen. We zouden niet meer in Nederland willen wonen.”

De Ronde: Vorst

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente VORST.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, actua, De Ronde: Vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni