big city

JOUW VRAAG. Klopt het dat concerten in Vorst Nationaal huizen kunnen doen trillen?

Trillingen kunnen een heuse aardbeving veroorzaken. Dat herinnert Brussel zich nog van een concert van Faithless (Maxi Jazz) op 1 juli 2009, dat de aarde deed beven. Maar dat zal je dezer dagen niet meer tegenkomen.

Vorst Nationaal had toen nog een metalen hellende constructie waarop de concertgangers stonden. De Britse danceformatie rond Maxi Jazz deed met haar extatische dancetracks het publiek letterlijk uit het dak gaan. Het stond in kadans te springen op de plaat, en dat heeft tot de enorme trillingen geleid. “Sinds we dat hellend vlak in 2010 hebben weggehaald, ook al omdat het twintig jaar oud was en onveilig, is het probleem van trillingen in de kiem gesmoord,” stelt Coralie Berael, venue manager van Sportpaleis, sinds drie jaar eigenaar van Vorst Nationaal.

“Nu staat het publiek op de betonnen vloer. Ook is de regelgeving inzake geluidsoverlast inmiddels gestemd. Die wordt op 1 januari 2018 van kracht, en Vorst Nationaal heeft daar een voortrekkersrol in gespeeld. Er bestond een wetgeving in Vlaanderen, en die pasten we de jongste jaren al toe.”

Bij het podium houdt de geluidstechniek het geluidsniveau in de gaten: tot 102 dB per kwartier. In 2018 wordt dat via een zender ook bij de productiemanager gecontroleerd. Mocht de geluidsoverlast hierboven gaan, kan de zaalverhuurder de stekker uittrekken. Maar dat moest nog nooit gebeuren.

Berael: “Samen met Brussel Leefmilieu en wijkvertegenwoordiging zat ik in de werkgroep om voor het Brussels Gewest een regelgeving van de grond te krijgen. Afwijkend van het gangbare in Vlaanderen, heeft het Brussels Gewest beslist om hier 100 dB per uur als norm te nemen. Wat een minuscuul verschil is, maar toch een verschil. Concertorganisatoren begrijpen dat verschil tussen Vlaanderen en Brussel niet, ‘typisch Belgisch’, klinkt het.” Sinds de toepassing van de interne dB-controles is er in Vorst Nationaal geen klacht meer geweest, op een enkeling na die denkt zijn luchter te zien dansen. Veeleer zijn er andere omgevingsgeluiden in de woningen te horen en trillingen te voelen. Maar die komen van zwaar verkeer in de wijk.

BIG CITY 2 VORST NATIONAAL BRUZZ ACTUA 1597
© VORST NATIONAAL
| Door aanpassingen aan de zaal veroorzaken concerten in Vorst geen aardbevingen meer.

VOLGENDE WEEK: Boven de Brusselse tunnels staat soms de mededeling 'file' en soms 'druk verkeer'. Wat is het verschil en wie zet die boodschap daarop?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

De Ronde: Vorst

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente VORST.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Wat heb je altijd al willen weten over Brussel? Stel hier jouw vraag over jouw stad! 

Stel hier jouw vraag