Redouane Ahrouch, mede-oprichter van de politieke partij Islam.

Mede-oprichter partij Islam veroordeeld voor discriminatie

© belga-nl
04/02/2022

Redouane Ahrouch, mede-oprichter van de politieke partij Islam, is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden met uitstel omdat hij journaliste Emmanuelle Praet gediscrimineerd had tijdens een televisiedebat. Dat meldt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de federale overheidsinstelling die de gelijkheid van vrouwen en mannen waarborgt en bevordert.

Ahrouch en Praet namen op 22 april 2018 deel aan het televisieprogramma "C'est pas tous les jours dimanche" op RTL-TVI, maar tijdens die uitzending weigerde Ahrouch zich te laten schminken door een vrouw, weigerde hij een vrouw de hand te schudden en weigerde hij met Emmanuelle Praet in dialoog te gaan of haar aan te kijken, omdat zij een vrouw is.

De journaliste had Ahrouch daarop gedagvaard voor de correctionele rechtbank wegens discriminatie en die rechtbank had de man op 24 april 2019 schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel.

Schadevergoeding

Ahrouch ging in beroep maar afgelopen woensdag heeft het Brusselse hof van beroep hem opnieuw schuldig bevonden en op grond van de seksismewet veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Hij moet ook 1.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en 1 symbolische euro aan het Instituut.

"In zijn arrest onderstreepte het hof de ernst van de feiten die 'niet alleen een bepaalde vrouw hebben geschaad, die wordt veracht omdat zij een vrouw is', maar ook 'een fundamentele waarde van onze democratische samenleving hebben geschaad, namelijk de gelijkheid van vrouwen en mannen'", meldt het Instituut. "Tot slot antwoordt het hof de heer Ahrouch, die zich beroept op zijn recht van vrije meningsuiting, dat de verdediging van de fundamentele waarde van de gelijkheid van mannen en vrouwen beperkingen van de vrijheid van meningsuiting rechtvaardigt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni