Directeur Collectief tegen Islamofobie dient klacht in voor agressie bij MR-debat

© RV
| Mustapha Chairi, directeur van het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB).

Directeur Mustapha Chairi van het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) legt klacht neer bij de politie na agressie tijdens een debatavond van de liberale partij MR in Molenbeek. Chairi werd uit de zaal gehaald voor een extra identiteitscontrole, vertelt hij, die hij weigerde. Daarop is hij tegen de muur geduwd door een bewaker. De MR kan nog niet reageren.

Dat schrijft Chairi woensdagavond op zijn Facebookpagina en herhaalt hij bij BRUZZ. Het ging om een debatavond op 8 december in Molenbeek, die georganiseerd was door de nationale afdeling van MR. Het thema was ‘de neutraliteit van de staat en de strijd tegen discriminatie’.

“Als voorzitter van het CTIB neem ik vaak deel aan conferenties, zowel als deelnemer als spreker. Dat hoort bij mijn functie,” vertelt Mustapha Chairi. “Ik had bij mijn inschrijving mijn volledige naam en functie ingevuld. Enkele uren later kreeg ik een bevestiging.”

De avond zelf ging Chairi rond kwart voor 7 naar het debat. Zijn naam stond op de inschrijvingslijst en hij ondertekende die, dus mocht hij verder naar de zaal. “Aan de ingang daarvan stonden twee bewakers. Ik heb mijn Covid Safe Ticket getoond en mocht gaan zitten. Vijf minuten later werd ik toch nog uit de zaal gehaald.”

Een bewaker kwam Chairi vragen om een bijkomende identiteitscontrole. “Ik moest meekomen naar de hal en mijn identiteitskaart tonen. Ik was verrast en vroeg waarom. Die bewaker had geen beroepsbadge met zijn naam op, het kon eender wie zijn. Dus heb ik geweigerd om mijn identiteitskaart te tonen en ben ik vertrokken.”

Maar de bewaker volgde Chairi tot buiten en haalde hem in. “Hij duwde me tegen de muur met zijn handen tegen mijn borstkas. Ik kon niet meer praten,” zegt Chairi, die 61 jaar is. Het voorval duurde maar enkele seconden omdat twee agenten in burger tijdig kwamen helpen. Een fysiek letsel heeft Chairi niet, maar hij is danig onder de indruk. “Ik heb slachtofferhulp aangevraagd bij de politie.”

Klacht bij politie en Unia

Na het incident deed Chairi zijn beklag bij verschillende MR-politici, waaronder partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Enkele dagen later is hij klacht gaan indienen bij de lokale politie in Laken. De politie bevestigt die klacht bij BRUZZ, maar kan nog geen verdere info kwijt.

Chairi heeft het voorval ook gemeld bij gelijkekansencentrum Unia. “Ik snap niet dat een politieke partij zoals MR, de partij van vrijheid en debat, bewakers inzet die geweld gebruiken,” zegt Chairi nog.

Chairi heeft de MR gevraagd om de naam van de bewaker bekend te maken, zodat hij zijn klacht kan vervolledigen, maar dat is nog niet gebeurd.

'Foute handtekening'

Vanwege de MR kan partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez nog niet reageren bij BRUZZ. In een mail aan Mustapha Chairi op 14 december, die BRUZZ kon inkijken, zegt Bouchez dat de extra identiteitscontrole kwam door 'een fout in de handtekening' bij Chairis naam op de inschrijvingslijst.

“Die reactie kan ik niet aanvaarden. Hoe kunnen zij weten of mijn handtekening juist is? En waarom kon er niet gewoon een MR-mandataris mij dat komen uitleggen?” zegt Chairi. “Iemand moet die bewaker hebben gevraagd om mij te komen opzoeken. Voor mij bestaat de MR niet meer als democratische partij.”

20211208_debat neutraliteit in Molenbeek_Georges-Louis Bouchez_David Leisterh_MR
© MR
| Nationaal MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (links) en Brussels MR-voorzitter David Leisterh (rechts) tijdens de debatavond op 8 december in Molenbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?