Meer besmettingen en ziekenhuisopnames: 'Situatie is precair'

© PhotoNews
| Winkelen met een mondmasker in Anderlecht.
Updated: 29-07-2020 - 11:33

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is opnieuw toegenomen naar gemiddeld 328 per dag tussen 19 en 25 juli. Dat blijkt woensdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 70 procent in vergelijking met de vorige week. Het aantal ziekenhuisopnames verdubbelde ook naar gemiddeld 23 per dag. In Brussel steken enkel Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Gillis boven de alarmdrempel.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners blijft verder stijgen, naar 31,7 gevallen. Dinsdag waren dat nog 30,2 gevallen per 100.000 inwoners. In ons land zijn nu 66.662 besmettingen vastgesteld, of 234 meer dan het totaal dat dinsdag werd gecommuniceerd.

Samen met de besmettingen stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames. De voorbije week (17 tot en met 25 juli) werden gemiddeld 23 nieuwe patiënten per dag opgenomen die besmet waren met het coronavirus. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de week voordien. Er zijn nu 232 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen (+35 procent), van wie 49 op intensieve zorgen.

Ganshoren scoort slecht

Ook in Brussel blijft het aantal besmettingen toenemen, maar met mate: er kwamen de laatste zeven dagen 22 procent besmettingen bij (tegenover 70 procent in het hele land). De cijfers van woensdagochtend tonen nog steeds maar drie gemeenten die de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de laatste zeven dagen overschrijden. Dat zijn Ganshoren (40), Sint-Agatha-Berchem (32) en Sint-Gillis (26).

Het aantal overlijdens blijft intussen wel nog altijd dalen. De gegevens van de laatste zeven dagen melden 2,1 overlijdens, een daling met 29 procent. In totaal eiste het virus in ons land al 9.833 mensenlevens. Daarvan werden er 1.505 (ofwel 15,3 procent) in het Brussels Gewest geregistreerd.

Het crisiscentrum en gezondheidsinstituut Sciensano maken zich zorgen. "Dit gaat de verkeerde kant uit", zegt interfederaal woordvoerder Boudewijn Catry. "Om situaties zoals in maart te vermijden, moeten we de curves zo snel mogelijk naar beneden krijgen. Het verminderen van onze contact is daarvoor de meest efficiënte manier."

Catry verwees naar de nieuwe regel van vijf, die maandag door de Nationale Veiligheidsraad werd afgekondigd. "Als we die maatregel volgen, kunnen we het tij nog keren. Daarom ook deze oproep: ga niet op zoek naar achterpoortjes. De situatie is precair. Om het aantal infecties opnieuw te doen dalen, moeten we onze contacten fors terugschroeven."

Het crisiscentrum meldt dat de nieuwe maatregelen de bestaande omgangsregels niet vervangen. "Blijf dus afstand houden van uw medemens, draag een mondmasker op drukke plaatsen en blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, keelpijn, vermoeidheid, smaak- en geurverlies, algemene spierpijn, red.) vertoont of wanneer u in contact bent geweest met iemand die een positieve coronatest aflegde", aldus Catry.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?