Migranten slapen in opvangcentrum Haren op de grond

© An MissottenBRUZZ
| Zo ziet een slaapzaal in het tijdelijke nachtopvangcentrum eruit.

De nachtopvang voor transmigranten in Haren zit aan zijn limiet. Er zijn meer gegadigden dan bedden (80). Volgens onze bronnen waren er de voorbije dagen zelfs tot tweemaal zoveel gegadigden. Zij sliepen noodgedwongen op luchtmatrassen of de grond. Een capaciteitsverhoging van de daklozenopvang in het aangrenzende gebouw moet (op korte termijn) soelaas brengen.

In het gebouw in Haren staan 80 bedden, en er zouden nog eens 40 luchtmatrassen zijn. Maar het aantal transmigranten dat er de voorbije dagen een slaapplek zoekt, ligt hoger. Tot zo'n 140 volgens de ene bron, tot ruim 160 volgens een andere.

Het opvangcentrum werd specifiek ingericht om transitmigranten een onderdak te bieden voor de nacht. Die migranten, doorgaans Sudanezen en Eritreërs, verzamelen al langere tijd in het Maximiliaanpark. Daar zijn ook vrijwilligers actief, die onder coördinatie van het plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, de migranten helpen om een slaapplek te vinden. Dat franstalige platform verzorgt samen met Dokters van de Wereld ook de opvang in Haren. Midden december was er sprake van tot 400 transmigranten die dagelijks een warm bed zochten.

Alleenstaande mannen

Tot nu kon aan die vraag (net) worden voldaan. Sinds kort is de limiet echter bereikt. Volgens een dichte betrokkene zijn bepaalde vrijwilligers na maandenlang werken even toe aan een pauze. Ook de feestdagen maken volgens hem dat het aantal mensen dat migranten thuis opvangt momenteel wat lager ligt.

Het opvangcentrum in Haren kan echter niet ieders bed spreiden. De 80 bedden werden van bij het begin 'krap' genoemd. Nu is de limiet bereikt. De voorbije nachten sliepen er migranten op de grond. Het Burgerplatform zegt dat het om een tiental gaat en dat het al van bij het begin behelpen is. Volgens onze bronnen is er de voorbije dagen een toename van het plaatstekort.

Het Rode Kruis, dat in een aangrenzend gebouw winteropvang voor daklozen beheert, komt nu met een oplossing. Hoewel dit volgens woordvoerder Sandrine Devers los van de migrantenopvang staat, komen er in de daklozenopvang 120 bedden bij vanaf dinsdag 2 januari. Nu staan er volgens haar al zo'n 180, maar die zijn enkel toegankelijk voor gezinnen. De 120 nieuwe bedden zullen ook beschikbaar zijn voor alleenstaande mannen, lees: mogelijk voor transmigranten.

Uitwijzing

Alleen, wie in zo'n bed van de daklozenopvang wil, moet zich registreren bij Samusocial. Die organisatie verdeelt dan de aanvragers naargelang de capaciteit in de verschillende centra. De migranten die graag in groep blijven, kunnen zo mogelijk uit elkaar worden getrokken. Dat zint hen weinig. Ook zijn de transitmigranten weinig happig om zich te registreren. Ze vrezen daarmee een eerste stap naar uitwijzing te zetten.

"Als alle opvangcentra hun saturatie hebben bereikt, dan is het de federale overheid die met een oplossing moet komen", zegt Emmy Deschuttere, woordvoerder bij Dokters van de Wereld. "Alle verantwoordelijkheid valt al maanden op de schouders van de vrijwilligers in het Maximiliaanpark. Ook daar zit een grens op."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?